Nieuws

Makkelijker communiceren met anderstaligen en laaggeletterden

Gepubliceerd
28 april 2015
Dossier
De Amsterdamse huisarts Hans Nederhof ontwikkelde samen met zijn zoons het softwareprogramma Health Communicator: een meertalig anamnese- en video-voorlichtingssysteem dat direct rapporteert aan het HIS of KIS. Op dit moment is ruim 20% van de Nederlanders allochtoon en 10% van de Nederlanders laaggeletterd. De communicatie met deze mensen verloopt vaak moeizaam, met mogelijk minder goede zorg als resultaat.
Health Communicator is enkele maanden geleden gelanceerd en bedient inmiddels ongeveer 50.000 patiënten en dat aantal groeit snel. Voor de 100 meestvoorkomende ziektebeelden zijn er anamnestische vragenlijsten in het Turks, Engels, Arabisch, Russisch en Tarifit opgenomen. Het werkt als volgt: de huisarts of praktijkondersteuner zet voorafgaand aan het consult een specifieke vragenlijst klaar voor de betreffende patiënt in zijn moedertaal. De patiënt krijgt via invoer van een uniek nummer de vragenlijst voorgeschoteld en vult deze in, in de wachtkamer, op zijn smartphone of computer thuis. Vragen en antwoorden worden weergegeven in woord en in beeld. De ingevulde antwoorden verschijnen door een koppeling in het Nederlands in het HIS of KIS, zodat zowel patiënt als zorgverlener met een voorsprong het consult ingaat.
In het programma zit ook een bibliotheek met educatieve videofilmpjes en informatie over ziektes en aandoeningen gebaseerd op richtlijnen van het NHG. Een huisarts of praktijkondersteuner kan na afloop van het consult een filmpje of informatiemateriaal koppelen aan het nummer van een patiënt en hem het extra voorlichtingsmateriaal laten lezen of bekijken. De eerste praktijkervaringen van patiënten zijn positief, het over de drempel trekken van werknemers kost wat meer moeite. Lees hierover in het interview met praktijkondersteuner Jolanda Schulze van gezondheidscentrum Banne Buiksloot uit Amsterdam op http://www.smarthealth.nl/2014/11/10/ehealth-op-de-werkvloer-health-communicator-sag.
Annet Sollie

Literatuur

  • 1.www.nedtalk.com.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen