Nieuws

Medicatie bij problematisch alcoholgebruik

Gepubliceerd
5 augustus 2014
De huisarts speelt als poortwachter een belangrijke rol bij de herkenning en voorlichting van patiënten met problematisch alcoholgebruik. Vaak volgt verwijzing naar een centrum voor verslavingszorg. Dat ook medicatie kan helpen, is minder bekend. Recent onderzoek uit de ­Verenigde Staten schept duidelijkheid over de effectiviteit hiervan. ­Nuttig bij de voorlichting aan pa­tiënten.
Jonas et al. wilden weten wat de effecten zijn van medicatie bij het minderen of stoppen van alcoholgebruik. In totaal werden 95 onderzoeken (n = 22.803) samengevoegd. De onderzoekers keken naar het effect van acamprosaat (Campral) en naltrexon. In alle onderzoeken werden deze middelen gecombineerd met gedragstherapie. Naltrexon (3 maanden 1 maal daags 50 mg) resulteerde in een 9% lagere terugval naar hevig alcoholgebruik (> 4 eenheden per dag). Dit betekent dat er 12 patiënten naltrexon moeten krijgen om bij 1 patiënt terugval te voorkomen (number needed to treat (NNT) = 12). Naltrexon zorgde voor 5% verlaging als het ging om volledige onthouding (NNT = 20). De resultaten van acamprosaat waren gelijk aan die van naltrexon. Opvallend genoeg was er weinig bewijs voor de effectiviteit van disulfiram (Antabus®; Refusal®), hoewel dit middel in Nederland wel voor deze indicatie is geregistreerd.
Waarom is dit onderzoek nuttig voor huisartsen? De NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik beveelt deze middelen niet aan voor de eerste lijn. Maar nu al krijgt een minderheid van de patiënten hierover voorlichting van de huisarts. Door de verschuiving van ggz-zorg naar de eerste lijn krijgt de huisarts naar verwachting een grotere rol in de behandeling van problematisch alcoholgebruik. Dit onderzoek laat zien dat acamprosaat en naltrexon effectief zijn in combinatie met een vorm van gedragstherapie. Medicatie is dus een optie om te bespreken bij de aanpak van alcoholproblemen.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Jonas DE, et al. Pharmacotherapy for adults with alcohol use disorders in outpatient settings. A systematic review and meta-analysis. JAMA 2014;311:1889-1900.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen