Nieuws

Medicatieoverzicht op zak met usb-stick

Gepubliceerd
1 juli 2019
De meeste medicatiefouten worden gemaakt bij opname in het ziekenhuis of na ontslag. Ierse onderzoekers probeerden hiervoor een oplossing te vinden. In een recent onderzoek gaven zij ouderen bij ontslag een usb-stick met hun medicatieoverzicht. De stick was eenvoudig in gebruik en leidde tot minder voorschrijffouten dan handgeschreven recepten. Mogelijk is dit een simpele manier om de patiënt regievoerder en eigenaar van het medicatieoverzicht te maken.
0 reacties

De deelnemers (n = 127) waren > 60 jaar en hadden minstens drie medicijnen bij ontslag. Patiënten van vier huisartsenpraktijken waar speciale software was geïnstalleerd (n = 63), kregen een usb-stick in de vorm van een sleutel mee met daarop hun ontslagmedicatie. De controlegroep kreeg handgeschreven recepten mee, zoals gebruikelijk (n = 64). De onderzoekers controleerden ontslagmedicatie op fouten en interviewden de betrokken zorgverleners en patiënten over hun ervaringen.

Bij 16 patiënten werd de usb-stick niet gebruikt, omdat patiënten de stick vergaten te vermelden of door technische problemen. Bij patiënten die de usb-stick wel gebruikten, werden significant minder medicatiefouten gemaakt (mediaan 1 fout) dan in de controlegroep (mediaan 8 fouten; p < 0,001).

In het kwalitatieve deel van het onderzoek gaven huisartsen, zaalartsen en patiënten aan dat patiënten met een usb-stick kort na ontslag vaker de juiste medicatie gebruikten en controle daarop eenvoudiger was. Wel kostte het updaten nog extra tijd, omdat de stick parallel werd gebruikt met het maken van een papieren overzicht en recepten. Patiënten gaven aan dat zij de usb-stick eenvoudiger in gebruik vinden dan een app.

Elektronisch voorschrijven is in Ierland niet gebruikelijk en verklaart in dit onderzoek waarschijnlijk de afname van voorschrijffouten. In Nederland is met name verbetering mogelijk in de beschikbaarheid en tijdige overdracht van het actuele medicatieoverzicht. Een usb-stick aan de sleutelbos met het actuele medicatieoverzicht is mogelijk een elegante oplossing voor ouderen, en blijkt relatief eenvoudig in gebruik.

Literatuur

  • Walsh EK, et al. The Patient-Held Active Record of Medication Status (PHARMS) study: a mixed-methods feasibility analysis. Br J Gen Pract 2019;69:e345-55.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen