Nieuws

Multitasken is een mythe

Gepubliceerd
5 september 2013
Druk, druk, druk; elke huisarts is maar druk. Multitasking lijkt de oplossing. Verschillende taken gelijktijdig uitvoeren en zo verscheidene doelen in dezelfde tijd halen. Veel huisartsen doen dat; tussen de consulten door bellen, mailen, de agenda bijwerken enzovoort. Het ziet er allemaal reuze efficiënt uit, maar is het dat ook?
Uit onderzoek van Sanbonmatsu et al. blijkt iets anders. Zij ondervroegen 310 studenten, 176 vrouwen en 134 mannen, in de leeftijd van 18 tot 44 jaar. Door middel van vragenlijsten over het telefoongebruik tijdens het autorijden en het (tegelijkertijd) gebruiken van verschillende media werd de bereidwilligheid tot en de frequentie van multitasken gemeten. Verder maten de onderzoekers met vragenlijsten verschillende vormen van impulsiviteit, sensatie zoeken en de gepercipieerde multitask-kwaliteiten. Vervolgens werden de daadwerkelijke multitask-kwaliteiten gemeten door het simultaan uitvoeren van mentaal concurrerende taken. De deelnemers werd gevraagd een serie letters te onthouden, afgewisseld met sommen.
Van de deelnemers beoordeelde maar liefst 70% de eigen multitask-kwaliteiten als bovengemiddeld. Multitasking bleek gecorreleerd met de persoonlijkheidskenmerken impulsiviteit en sensatie zoeken. Het denken te kunnen multitasken bleek gecorreleerd met de dagelijkse multitask-activiteit. Dus wie denkt er goed in te zijn, doet het ook. Maar zijn ze er ook echt goed in?
Nee. De score op de multitask-taak, gemeten als het aantal woorden dat in de juiste volgorde werd onthouden, bleek niet significant gecorreleerd met de gepercipieerde multitask-kwaliteiten (r = 0,08). Bovendien was het zich begeven in multitask-activiteiten negatief gecorreleerd met de gemeten multitask-kwaliteiten. Het gaat hierbij om volgens de onderzoekers significante correlaties (bellen in de auto en multitaskscore r = -0,15 (p &lt 0,05), multimediagebruik en multitask-score r = -0,19 (p &lt 0,01)). Juist de mensen die geen twee dingen tegelijk zouden moeten doen, doen dat wel.
Dus als u dit artikeltje leest tussen twee consulten door, dan bent u aan het multitasken. U doet er beter aan als u zich nu alleen op uw patiënten concentreert en deze H&W voor vanavond bewaart!
Pieter Barnhoorn

Literatuur

  • 1.Sanbonmatsu DM, et al. Who multi-tasks and why? Multi-tasking ability, perceived multi-tasting ability, impulsivity, and sensation seeking. PLoS ONE 2013;8:e54402.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen