NHG Forum

NHG-Triagewijzer vernieuwd

Gepubliceerd
3 augustus 2020
Half augustus verschijnt de nieuwe NHG-TriageWijzer. Naast een bijgewerkt en up-to-date boek is er ook een volledig nieuwe online versie van de TriageWijzer, met dezelfde informatie als het boek. De digitale versie kan onafhankelijk of in aanvulling op het boek worden gebruikt. Huisarts Jesse van Burg begeleidde het traject inhoudelijk: “Er is een mooie verbeterslag is gemaakt, met inhoudelijke borging.”
0 reacties

Wat is nieuw in de NHG-TriageWijzer 2020?

  • Alfabetisch gerangschikte ingangsklachten in plaats van in clusters gerangschikt

  • Overzicht van alle ingangsklachten met een korte omschrijving per klacht

  • Overzicht met uitleg over triagecriteria die bij meerdere ingangsklachten voorkomen

  • Geen vervolgacties meer bij de triagecriteria

  • Vaker verwijzing naar Thuisarts.nl bij adviezen bij lage urgentie, zodat de gebruiker actuele informatie ter beschikking heeft

  • Nieuwe ingangsklachten omtrent zwangerschap

  • ABCDE-triage is uitgebreid met adviezen

“Het boek en de website zijn praktischer en overzichtelijker geworden. Ik denk dat je het er nu makkelijker bij pakt als je een spoedtelefoontje hebt”, aldus Van Burg. “Aan de hand van feedback van gebruikers hebben we bijvoorbeeld paginanummers toegevoegd en ingangsklachten alfabetisch gerangschikt in plaats van per cluster.”

Dagzorg en ANW-zorg

“De Nederlandse Triage Standaard (NTS) is een grote database die meerdere malen per jaar wordt geüpdatet”, vertelt Van Burg. “Het idee is dat meerdere partijen dit systeem kunnen gebruiken, zodat bijvoorbeeld de mate van urgentie overal hetzelfde is. Het NHG bracht elke twee jaar een herziene versie van het boek op de markt. Die loopt echter al achter op het moment van verschijnen, waardoor de gebruiker nooit over de meest up-to-date informatie beschikt. Dat merkte je bijvoorbeeld bij de aanpassing van ingangsklachten voor oogproblemen: triagisten op de HAP werkten volgens de nieuwe regels, maar doktersassistenten in de dagpraktijk niet. De nieuwe ingangsklachten stonden immers nog niet in de NHG-TriageWijzer. Daardoor kreeg je verschillen in adviezen. Om dit te voorkomen heeft nu voor het eerst iemand van de NTS meegeschreven aan de TriageWijzer. Die samenwerking blijft. Daarnaast is een NHG-medewerker lid van de inhoudelijke raad van de NTS. Om op de hoogte te blijven van alle wijzigingen, maar ook om mee te beslissen.

Digitale TriageWijzer en updates

Door een digitale TriageWijzer te ontwikkelen, zijn regelmatige updates mogelijk. Dat heeft Jeroen van Beijnen gedaan, senior product owner bij het NHG. Van Burg: “Voorheen werd dit bestand meegezonden met het boek. Je kon het downloaden op 1 computer. Nu is het een website waar je kunt inloggen. Die website is volledig nieuw en ziet er qua vormgeving hetzelfde uit als het boek. Ook de inhoud is exact hetzelfde. Echter beschik je altijd over de meest actuele versie.”

Thuisarts.nl en vervolgacties

De NTS werkt adviezen bij laag-urgente klachten niet meer bij, maar verwijst naar Thuisarts.nl. Volgens Jesse kwamen deze adviezen al grotendeels met elkaar overeen . “Het gaat er vooral om dat dezelfde adviezen worden gegeven aan de hand van de meest actuele informatie.”

Jesse van Burg: “Het boek en de digitale versie ogen frisser dan voorheen.”

In de nieuwe TriageWijzer staan geen vervolgacties meer. Dit droeg inhoudelijk weinig bij. “In algemene zin is er een tendens dat men bij triage steeds meer gaat samenwerken en de zorg gaat coördineren. Dus dat je nadenkt bij welke zorgverlener de vraag van een patiënt het best past. Dat leidt tot betere zorg en sluit meer aan bij de dagelijkse praktijk”, aldus Jesse. “Ook zijn er regionale verschillen in de afhandeling van hoog-urgente gevallen. Dan past het niet om vervolgacties als een soort voldongen feit te drukken.”

De NHG-TriageWijzer wordt in samenwerking met uitgeverij Prelum vanaf half augustus uitgebracht: prelum.nl/triagewijzer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen