Nieuws

Nieuw onderzoek naar pepermuntolie tegen chronische buikpijn bij kinderen

Gepubliceerd
16 december 2022
Het prikkelbaredarmsyndroom en functionele buikpijn behoren tot de meest voorkomende aandoeningen onder kinderen. De medicamenteuze behandeling van deze aandoeningen bij kinderen is nog weinig onderzocht. In de MINT-studie gaat het om de werking van pepermuntolie bij kinderen met chronische buikpijn.
0 reacties

Het prikkelbaredarmsyndroom en functionele buikpijn worden gekenmerkt door recidiverende buikpijn zonder onderliggende organische aandoening. De huidige NHG-Standaard Buikpijn bij kinderen stelt dat er onvoldoende bewijs is voor medicamenteuze behandeling, zoals met pepermuntoliecapsules. 1 Behandeling van kinderen bestaat daarom in eerste instantie uit uitleg en geruststelling, in combinatie met leefstijladviezen.

Pepermuntolie werkt analgetisch en spasmolytisch op het gladde spierweefsel in de darmen. 2 , 3 Onlangs is gebleken dat pepermuntolie een effectieve behandeling is voor deze klachten bij volwassenen. 4 Bij kinderen is dit echter nooit goed onderzocht. 5 , 6 Omdat we niet weten of pepermuntolie veilig is bij kinderen onder de 8 jaar, krijgen zij wel eens het advies om gewone pepermuntjes te nemen. Hier zijn goede ervaringen mee, mede vanwege het grote placebo-effect bij deze kinderen. 7 We weten echter ook hier de effectiviteit niet van.

Om het effect van pepermuntolie en pepermuntjes beter te onderzoeken, verrichten we een tweedelijns dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek onder kinderen (8–18 jaar) met het prikkelbaredarmsyndroom en functionele buikpijn. Kinderen komen in aanmerking als ze minimaal een gemiddelde buikpijnscore hebben van 3 op een schaal van 0 tot 10. In totaal worden 240 deelnemers gerandomiseerd in 3 onderzoeksgroepen: pepermuntoliecapsules (deze bevatten 182 mg pepermuntolie), placebo of pepermuntjes. Elke groep van 80 deelnemers zal gedurende 8 weken behandeld worden, met 4 weken follow-up. Deelnemers van 8 tot 11 jaar starten met 2 dd 1, met eventueel halverwege ophogen tot 3 dd 1. De leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar start met 3 dd 1, met eventueel halverwege ophogen tot 3 dd 2. Dit doseerschema geldt voor alle onderzoeksgroepen. Het onderzoek wordt verricht vanuit de polikliniek Kindergeneeskunde van de participerende ziekenhuizen.

De inclusie van deelnemers is in mei 2022 gestart. De eerste resultaten verwachten we begin 2025.

Meer informatie is te vinden op: zorgevaluatienederland.nl/evaluations/mint.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen