Nieuws

Nieuw onderzoek naar zelfhypnose bij kinderen met buikpijn

Gepubliceerd
22 februari 2021
Chronische buikklachten komen veel voor bij kinderen. In de meeste gevallen gaat het om buikpijn zonder somatische oorzaak. Bijna de helft van deze kinderen heeft na een jaar nog steeds last. Kan zelfhypnose als vroegtijdige thuisbehandeling in de eerste lijn uitkomst bieden?
0 reacties
Zelfhypnose
© Shutterstock

Een huisarts met een normpraktijk ziet per jaar gemiddeld 10 nieuwe kinderen van 4 tot 16 jaar met functionele buikpijn.1 In de NHG-Standaard Buikpijn bij kinderen staan communicatie, educatie en geruststelling centraal in de behandeling van functionele buikklachten bij kinderen.1 Na een jaar ervaart 45% van de kinderen echter nog steeds problemen bij dagelijkse activiteiten en is ongeveer 10% doorverwezen naar een specialist.23 Mogelijk kan goede behandeling in een vroeg stadium leiden tot een betere prognose en minder verwijzingen. Zelfhypnose in de thuissetting, waarbij kinderen leren omgaan met hun buikpijn, vormt mogelijk een goede optie.

Eerder onderzoek in de tweede en derde lijn liet zien dat zelfhypnose als thuisbehandeling effectief is bij het verminderen van buikpijn bij kinderen met functionele buikklachten.45 Deze behandeling bestaat uit 5 audio-oefeningen: een ontspanningsoefening en 4 visualisatieoefeningen, ingesproken door een hypnotherapeut. De interventie duurt 3 maanden, en kinderen worden gevraagd ten minste 5 keer per week te luisteren. Van de kinderen die thuis naar zelfhypnose-oefeningen luisterden, was 75% na een jaar klachtenvrij.6 De klachten van kinderen die in de tweede en derde lijn zijn behandeld, zijn vaak langer aanwezig en/of hebben een grotere invloed op het functioneren dan de klachten van kinderen die zich met klachten bij de eerste lijn meldden. Het is nog niet bekend of zelfhypnose als thuisbehandeling de buikpijn ook in de eerste lijn adequaat vermindert en de zorg voor de kinderen met functionele buikklachten verbetert.

Ons onderzoek richt zich op de vraag of zelfhypnose als thuisbehandeling toegevoegd aan de standaardzorg van de huisarts (kosten)effectief is bij kinderen van 7 tot 18 jaar met functionele buikpijn of prikkelbaredarmsyndroom. In totaal zullen we gedurende 2 jaar 200 kinderen via hun huisarts includeren. Het onderzoek loopt tot en met 2023.

Ganzevoort I. Nieuw onderzoek naar zelfhypnose bij kinderen met buikpijn. Huisarts Wet 2020;64:DOI:10.1007/s12445-021-1030-5.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit is een bijdrage in de rubriek Lopend onderzoek, relevant voor de eerste lijn, geschreven door een promovendus.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen