Nieuws

Nieuwe antidota en nieuwe vergiftigingen

Gepubliceerd
1 oktober 2020
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is de nationale vraagbaak voor de effecten en behandeling van acute vergiftigingen bij mens en dier. Het jaaroverzicht 2019 van het NVIC laat een aantal opvallende trends zien. Sommige vergiftigingen komen vaker voor dan voorheen, andere vergiftigingen zijn nieuw en vragen om nieuwe antidota.
0 reacties

Hulpverleners kunnen antidota en antisera bij het NVIC bestellen. De recente uitbreiding van de nationale calamiteiten- en antiseravoorraad met 11 nieuwe antidota voorziet in een grote behoefte van hulpverleners. Het gaat dan bijvoorbeeld om antidota tegen zeldzame vergiftigingen met digoxine, paddenstoelen, metalen, cyanideverbindingen, toxische alcoholen en zenuwgassen. De meeste vraag is er naar het antidotum cilibinine, een middel tegen een ernstige vergiftiging met paddenstoelen.

Het NIVC zag in 2019 bovendien een forse toename van gezondheidsklachten na het recreatief gebruik van lachgas, vaak na gebruik van grote hoeveelheden. Gebruikers kunnen neurologische klachten krijgen als tintelingen en gevoelsstoornissen in armen en benen. Dit kan zowel optreden bij langdurig als bij eenmalig gebruik van lachgas. Uiteindelijk kan blijvende zenuwschade ontstaan, en zelfs verlamming.

Het gebruik van NPS-3-MMC, een drug vergelijkbaar met ecstasy, is in een jaar ruim verdubbeld. De werkingsduur is minder intens en korter waardoor het middel gedurende een sessie vaker wordt gebruikt, wat de kans op overdosering aanzienlijk vergroot. Het aantal meldingen is nog wel relatief laag in vergelijking met de meldingen over drugs als cannabis, cocaïne en MDMA.

Het NVIC geeft 24/7 informatie over de effecten en behandeling van vergiftigingen. In 2019 betrof het ruim 47.000 telefonische vragen over mens of dier. Daarnaast maakten hulpverleners ruim 110.000 keer gebruik van de website www.vergiftigingen.info. Huisartsen namen bijna 60% van de informatievragen voor hun rekening, gevolgd door dierenartsen (18%), ambulancezorg (7%) en SEH-artsen (5%). SEH-artsen waren met 23% de frequentste gebruikers van de website, direct gevolgd door huisartsen met 22%.

Het NVIC is de nationale vraagbaak en een betrouwbare partner voor zorgverleners over de effecten en behandeling van acute vergiftigingen bij mens en dier. Dat is voor alle direct betrokkenen ‘nice to know’.

Lees meer over het jaaroverzicht 2019 van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NIVC). 

Literatuur

  • Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NIVC). Jaaroverzicht 2019. Utrecht: UMC Utrecht, 2020.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen