NHG Forum

Oudsten krijgen pneumokokkenvaccinatie het eerst

Gepubliceerd
1 maart 2021
Bij de start in het najaar van 2020 van het Nationaal Programma Pneumokokken-vaccinatie Volwassenen was het doel om elk jaar alle mensen van 60, 65, 70 en 75 jaar uit te nodigen voor een vaccinatie. Door de COVID-19-pandemie en de beperkte beschikbaarheid van het vaccin is in april 2020 besloten om de kwetsbaarste mensen voorrang te geven (73-79-jarigen). De Gezondheidsraad adviseerde afgelopen december om hiermee door te gaan. Dat betekent dat de oudste mensen het eerst de vaccinatie aangeboden krijgen.
0 reacties

Door de COVID-19-pandemie is de ziektelast als gevolg van een invasieve pneumokokkeninfectie afgenomen. Waarschijnlijk hebben de maatregelen tegen COVID-19 hiervoor gezorgd. Ouderen hebben echter nog steeds een verhoogd risico op een invasieve pneumokokkeninfectie en op een ernstig beloop van COVID-19. Daarom is het advies om het programma pneumokokkenvaccinatie voort te zetten totdat alle mensen van 60 tot 80 jaar gevaccineerd zijn.

Evaluatie van het programma volgt nadat alle 60-80-jarigen gevaccineerd zijn. Afhankelijk van de beschikbare vaccins, die mogelijk een langere beschermingsduur hebben, kan het programma aangepast worden. Deze nieuwe vaccins zijn nu nog in ontwikkeling.

Ieder jaar een andere groep

Voor de pneumokokkenvaccinatie zal de groep de komende jaren elk jaar verschillend zijn. Mogelijk krijgt u hier meer vragen over omdat mensen nog niet bekend zijn met deze vaccinatie. Op Thuisarts.nl is publieksinformatie te vinden waarnaar u kunt verwijzen: Prik tegen pneumokokken. U registreert de pneumokokkenvaccinatie, net als de griepvaccinatie, onder ICPC-code R44. Meer informatie is te vinden in de praktijkhandleiding en E-learning Pneumokokkenvaccinatie op nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen