Praktijk

Over de grens in beeld

Gepubliceerd
6 juli 2020
De oproep in H&W om foto’s en bijdragen aan te leveren rondom het thema ‘Over de grens’ leverde zeer divers materiaal op. Het thema raakt aan veel facetten van het huisartsenvak, zo blijkt. Aan landsgrenzen, vakgrenzen, persoonlijke grenzen en migratiegrenzen. Daarbovenop kwam nog de uitbraak van COVID-19, waardoor het woord ‘grens’ een heel andere lading kreeg.
0 reacties
Annet Sollie
Huisarts Annet Sollie videobelt met een patiënt.

COVID-19 heeft wereldwijd veel impact op de gezondheidszorg en het werk van huisartsen. De in Frankrijk werkende Annet Sollie videobelt met een patiënt. Dit gaat bij de meeste patiënten zo. Spreekuur gebeurt in witte doktersjas en met beschermende middelen.

Margriet de Beus
Margriet de Beus meet tijdens haar ‘coronadienst’ in een Brabantse sporthal in beschermende kleding de bloeddruk bij een patiënt. De foto is begin april gemaakt.
© Margot Scheerder

Margriet de Beus meet tijdens haar ‘coronadienst’ in een Brabantse sporthal in beschermende kleding de bloeddruk bij een patiënt. De foto is begin april gemaakt.

12445_2020_775_Fig7_HTML.jpg
Marco Neeteson is kaderarts urogynaecologie en huisarts-echografist.
© Margot Scheerder

Marco Neeteson is kaderarts urogynaecologie en huisarts-echografist. Hij combineert zijn kennis en vaardigheden voor het vervaardigen van transvaginale (gynaecologische) echo’s. Dit doet hij voor eigen patiënten en voor patiënten van collega’s uit de zorggroep middels een horizontaal verwijsproject.

Peter van Liere
Peter van Liere werkte als scheepsarts aan boord van een expeditiecruiseboot die naar Antarctica voer.

Begin januari ging huisarts Peter van Liere als scheepsarts aan boord van een expeditiecruiseboot, die hem naar Antarctica zou brengen. Hiervoor moet de Drake Passage overgestoken worden en bij het passeren van de denkbeeldige 60e zuidelijke breedtegraad bereik je volgens internationale afspraken Antarctica. Tijdens de cruise had hij de medische zorg over 160 passagiers en 70 bemanningsleden. De wetenschap dat medische voorzieningen naar westerse maatstaven 1000 kilometer verwijderd zijn en dat de afstand voor een heli-evacuatie te ver is, maakte het een bijzondere uitdaging.

Nepal1
Vrouwen in Nepal krijgen voorlichting over baarmoederverzakkingen.
© Sandra Bijl

In Nepal zorgen ernstige verzakkingen voor groot leed. De Stichting Vrouwen voor Vrouwen organiseert twee keer per jaar een gyno-camp. Nederlandse huisartsen gaan dan samen met Nepalese artsen en verpleegkundigen op pad om vrouwen gynaecologisch te onderzoeken. Ook worden Nepalese gynaecologen getraind in prolapsoperaties. De stichting betaalt de operatiekosten. Health workers krijgen onderwijs en leren hoe ze vrouwen moeten onderzoeken. Ook leren ze hoe ze bij een verzakking of fors urineverlies een geschikt pessarium kunnen plaatsen. Sandra Bijl stuurde deze foto van Nepalese vrouwen die voorlichting krijgen over baarmoederverzakkingen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen