Nieuws

Overgewicht gebruiken om cardiovasculair risico op te sporen

Gepubliceerd
14 december 2015

Het is ondoenlijke om van alle patiënten in uw praktijk het cardiovasculair risico (CVR) te beoordelen. Een CVR-screening aanbieden aan patiënten met een overgewicht, die met een andere hulpvraag op uw spreekuur komen, lijkt een efficiënte manier om onbehandelde patiënten met een verhoogd CVR te identificeren. Overgewicht kan zo uw gids zijn bij ad hoc case-finding van patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De Boer et al. gebruikten gegevens uit de NEO studie (Nederlandse Epidemiologie van Obesitas) naar de oorzaken van ziekten bij mensen met overgewicht om inzicht te krijgen in het percentage deelnemers met een verhoogd en onbehandeld CVR. Aan de NEO studie namen 6673 personen deel. Hun leeftijd lag tussen de 45 en 65 jaar. Met de Systematic COronary Risk Evaluation (SCORE-NL 2011) werd voor slanke (BMI < 25), adipeuze (BMI 25-30) en obese (BMI ≥ 30) deelnemers de indicatie voor CVR-behandeling in kaart gebracht. Deelnemers met hart- en vaatziekten in de voorgeschiedenis, met diabetes mellitus, reumatoïde artritis of cardiale medicatie kwamen niet in aanmerking voor ad hoc case-finding. Zij waren immers al bekend met een verhoogd CVR.

Van de deelnemers aan het onderzoek was 30 % al bekend met een verhoogd CVR. Van de overige 70% bleek 47% slank, 41% had overgewicht en 12% was obees. In de groep met overgewicht bleek 12% een behandelindicatie te hebben. Bij de obese groep was dit 19%. Van alle deelnemers werd 24% ten onrechte niet behandeld. In deze onbehandelde groep had 70% overgewicht of was obees.

Het actief aanbieden van CVR-screening aan patiënten met overgewicht of obesitas tijdens een consult lijkt een efficiënte manier om de zorg voor individuele patiënten te verbeteren. Als u lengte en gewicht van uw patiënten systematisch in het EPD registreert is uiteraard ook denkbaar dat u deze patiënten in de maand dat zij jarig zijn actief uitnodigt voor een CVR-inventarisatie bij u of uw praktijkondersteuner.

Boer de AW, et al. Overweight can be used as a tool to guide case-finding for cardiovascular risk assessment. Fam Pract 2015;32:646-51.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen