Nieuws

Patiëntportalen: wat wil de patiënt?

Gepubliceerd
12 juni 2020
Het inzien van labuitslagen via een patiëntportaal zou voordelen voor patiënten kunnen hebben, zeker in dit coronatijdperk waarbij fysieke consulten met bijvoorbeeld poh’s minder mogelijk zijn. Recent onderzoek laat echter zien dat een patiëntportaal met inzage in labuitslagen momenteel nog te weinig patiënten motiveert om een actieve rol aan te nemen bij het monitoren van hun eigen gezondheid.
0 reacties
e-health
© Shutterstock

Onderzoekers gingen met de eHealth Impact Questionnaire na wat de houding van patiënten is tegenover een patiëntportaal. Zij beoordeelden de bruikbaarheid van het portaal in de subschaal ‘informatie en de presentatie’ en de ingeschatte zelfredzaamheid in de subschaal ‘motivatie en het zelfvertrouwen om op te treden’. Daarmee bepaalden zij of patiënten gemotiveerd waren om op te treden naar aanleiding van de opgevraagde testresultaten.

Van de patiënten die een labuitslag opzochten op het portaal vulde 2,6% (n = 354) de vragenlijst in. De subschaal ‘informatie en de presentatie’ scoorde 67,70 (SD = 13,12), de subschaal ‘motivatie en het zelfvertrouwen om op te treden’ scoorde 63,59 (SD = 16,22). Een score van meer dan 65 op een schaal van 0 tot 100 werd gelabeld als een positieve beoordeling van het portaal.  Patiënten die deelnamen aan het onderzoek beoordeelden de bruikbaarheid van het portaal positief. De zeer lage respons is echter mogelijk tekenend voor het ervaren belang van patiëntportalen en sluit generaliseerbaarheid van de resultaten uit.

In deze tijd met minder mogelijkheid tot fysiek consult is het goed dat we ons realiseren dat patiënten niet vanzelf meedoen, zoals indirect is af te leiden uit dit onderzoek, en dat we dit gedrag moeten stimuleren. Ook kan de patiënt niet altijd goed beoordelen wat de consequenties van de uitslag zijn. Daar heeft hij meestal een deskundige bij nodig, bij uitstek de aanvrager. In een video of telefonisch consult?

Literatuur

  • Talboom E, et al. Patients’ attitudes toward an online patient portal for communicating laboratory test results. Real-world study using the eHealth Impact Questionnaire. JMIR Form Res 2020;4:e17060.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen