Nieuws

Pijnklachten na een heupprothese

Gepubliceerd
1 september 2020
Het aantal patiënten met een heupprothese stijgt en daarmee ook het aantal onbegrepen pijnklachten dat optreedt na een heupoperatie. Het is essentieel de oorzaak van die klachten op te sporen, maar dat proces is niet gestandaardiseerd. Dat kan beter. De auteurs van een retrospectief onderzoek laten zien dat met een algoritme en kennis van pijnklachten de vermoedelijke oorzaak in de meeste gevallen kan worden gevonden.
0 reacties

Tussen april 2017 en juli 2018 analyseerde een orthopeed 201 heupprothesen van patiënten die langer dan 6 maanden postoperatief onbegrepen pijnklachten hadden. Zestig procent was vrouw, bij 70% was de operatie-indicatie primaire artrose en de gemiddelde BMI was 30. De onderzoekers structureerden het diagnostisch proces met een algoritme [schema]. Bij 194 patiënten (96,5%) werd de waarschijnlijke oorzaak gevonden. De meest voorkomende diagnosen waren bursitis trochanterica (20%), polyethyleen(PE)-slijtage (20%) en loslating (10%). Een subgroepanalyse van de einddiagnosen toonde enkele interessante en significante (p < 0,05) diagnostische aanwijzingen, deze zijn ook in het schema benoemd. 

Er bestaat geen landelijke richtlijn voor de aanpak van of verwijzing bij onverklaarde klachten na een heupprothese. Uit dit beschrijvende onderzoek blijkt echter dat veel oorzaken al (deels) in de eerste lijn aan het licht kunnen worden gebracht door gestructureerde analyse met anamnese, lichamelijk onderzoek en laboratorium- of röntgendiagnostiek. 

Literatuur

  • Erivan R, et al. Painful hip arthroplasty. What should we find? Diagnostic approach and results. J Arthroplasty 2019;34:1802-7.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen