Nieuws

Podcast: januari 2021

Gepubliceerd
5 januari 2021
Aspecifieke lagerugklachten komen veel voor. Welke behandeling is dan het meest geschikt? Volgens de een heeft chiropractie de beste papieren. Chiropractie is werkzaam, veilig en betaalbaar. Volgens de ander is manuele therapie beter. Manueel therapeuten bieden een breder zorgpakket dan chiropractors, omdat zij een fysiotherapeutische achtergrond hebben. Femke Veldman ging met beide auteurs in gesprek en ontdekte dat de verschillen tussen beide beroepsgroepen kleiner zijn dan gedacht. Een groot verschil blijft wel: chiropractoren hebben geen BIG-registratie en vallen niet onder het tuchtrecht. Dat geldt wel voor manueel therapeuten.


0 reacties

Gitte Tønner, chiropracter en voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, breekt een lans voor chiropractie. Zij betoogt dat er zijn aanwijzingen zijn dat spinale manipulatie effectief is bij lagerugklachten. Chiropractoren zijn bij uitstek in staat om deze behandeling te geven en daarmee de zorglast van huisartsenpraktijken te verlichten. Chiropractie zou daarom moeten worden opgenomen in de reguliere gezondheidszorg, zoals dat ook in andere landen het geval is.

Jan Pool heeft een andere invalshoek. Hij is senior onderzoeker, manueel therapeut en epidemioloog. Pool vindt dat voor de meeste patiënten met aspecifieke lagerugpijn een actieve benadering het meest effectief is. Manipulatie is wel geschikt voor sommige patiënten, maar ook dan bevelen de meeste richtlijnen manipulatie alleen aan in combinatie met actieve oefentherapie.

In de podcast van januari wordt verder uitgelicht: seks in de zwangerschap. Tessa Dijksman spreekt hierover met Margriet Bogaerts, apotheekhoudend huisarts in een grote praktijk in Zeeland.

Patiënten vragen meestal niet expliciet naar seks in de zwangerschap of postpartum. Daarom is het aan te raden dat huisartsen het onderwerp actief ter sprake brengen. Seks in de zwangerschap is in principe veilig. Alleen bij vruchtwater- of bloedverlies moet stellen gemeenschap vermijden, evenals bij dreigende vroeggeboorte. Seks is postpartum veilig zodra het bloedverlies is gestopt (4 à 6 weken). Wees wel alert op dyspareunie.

Tot slot bespreken Ellen Marsch en Tessa Dijksman de 5 nieuwsberichten van H&W 1.

 

Reageren op onze pilot?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen