Nieuws

Podcast: juni 2021

Gepubliceerd
31 mei 2021
Wat hebben 20 jaar huisartsenposten (HAP’s) ons gebracht? De HAP’s zijn goed doortimmerde organisaties en samen met triagisten, chauffeurs en andere medewerkers leveren huisartsen een goede kwaliteit van zorg. De Nederlandse HAP staat model voor andere Europese landen die met problemen kampen die in Nederland al ver achter ons liggen.
0 reacties

Rond 2000 ontstonden in Nederland huisartsenposten (HAP’s). Om de huidige 118 HAP’s toekomstbestendig te houden zijn er aanzienlijke vernieuwingen nodig en is onderzoek naar de meerwaarde hiervan aangewezen. Bijvoorbeeld op het gebied van triage en zelfzorg, diagnostiek en de inzet van expertise, werkdrukregulatie, en samenwerking met de ambulancehulpverlening en spoedeisende hulp. Tessa Dijksman gaat in gesprek met Paul Giesen over het verleden en de toekomst van de HAP’s.

In de podcast van juni worden ook nog diverse andere onderwerpen uitgelicht. Femke Veldman bespreekt met huisarts Marloes Minnaard en radioloog Michiel van Werkum de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA) Radiologische diagnostiek. Het doel van dit document: het doelmatig aanvragen van radiologische diagnostiek bevorderen en onnodige diagnostiek voorkomen.

Femke Veldman bespreekt eveneens een update van de Valsalva-manoeuvre, ook wel: de gemodificeerde Valsalva-manoeuvre. De auteurs Jaap Euwema en Mariken Stegmann vertellen dat recente wetenschappelijke literatuur aantoont dat deze gemodificeerde manoeuvre veel effectiever is dan de traditionele technieken, waardoor de huisarts bij een supraventriculaire tachycardie (SVT) vaak kan voorkomen dat een patiënt naar het ziekenhuis moet worden verwezen. 

En ook: naar aanleiding van de bespreking van een artikel over chronische nierschade in de podcast van april kwam er een vraag van een luisteraar binnen: is het nodig om bij een ernstig verhoogde albuminurie, ook bij een goede nierfunctie, te verwijzen naar de nefroloog? De auteur van het artikel, Rob van der Pas, geeft antwoord. 

Tot slot bespreken Marco Krukerink en Tessa Dijksman de nieuwsberichten van H&W 6 en maken zij je samen met Jako Burgers en Dorien Zwart enthousiast voor het WONCA-congres over practising person centred care, dat van 6 tot en met 10 juli volledig digitaal plaatsvindt.

Reageren op onze pilot?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen