Nieuws

Podcast: november 2021

Gepubliceerd
2 november 2021
Ketamine is een pijnstillend verdovingsmiddel. Door het stijgende recreatieve gebruik komen ketaminegeïnduceerde urologische klachten steeds vaker voor, variërend van milde dysurie tot ernstige hydronefrose. Femke Veldman en Pim Keurlings bespreken in de H&W-podcast van november hoe belangrijk een vroege herkenning van deze klachten is.
0 reacties

Vroege herkenning kan (onomkeerbare) schade door ketaminegebruik beperken en ernstige pathologie aan lage en hoge urinewegen voorkomen. Vooral jonge mensen met onverklaarde en/of therapieresistente mictie-klachten moeten proactief naar het gebruik van drugs worden gevraagd. Femke Veldman en Pim Keurlings gaan hierover in gesprek met elkaar.

Zij gaan eveneens in gesprek over de vraag wat je moet doen bij een acute zwelling van de tong. Acuut angio-oedeem is een zeldzame bijwerking van ACE-remmers. Het individuele risico is weliswaar klein, maar vanwege het enorme aantal gebruikers zorgen ACE-remmers toch voor een groot aantal spoedgevallen door angio-oedeem. 

Zijn calciumtabletjes wel zo onschuldig als vaak gedacht wordt? Nederlanders gebruiken grote hoeveelheden zelfzorggeneesmiddelen en voedingssupplementen. Ze zijn relatief onschuldig, maar sommige mineralen hebben relevante interacties met antibiotica. Ewoud Baarsma en Marlotte van der Veer houden in deze podcast een pleidooi om mineralengebruik een plek te geven in het medicatiebewakingssysteem.

Ten slotte gaan Marco Krukerink en Jan Louwerens in over de behandeling van calcificerende tendinopathie. Tachtig procent van de mensen die met schouderklachten de huisarts bezoeken heeft een subacromiaal pijnsyndroom (SAPS). Een belangrijke veroorzaker van SAPS is de combinatie van een ontstoken rotatorcuffpees en kalkafzetting in de aangedane pees, ook wel bekend als calcificerende tendinopathie. De uitdaging is om te bepalen in welke fase van de ziekte de patiënt zich bevindt en hier de behandeling op te laten aansluiten.  

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen