Nieuws

Reacties ijzer of geen ijzer bij restless-legs [Ingezonden]

Gepubliceerd
11 november 2019
Lezers reageren op henw.org op diverse onderwerpen. Ook het artikel 'IJzer of geen ijzer bij het restless-legs syndrome' van Peter Lucassen werd kritisch gelezen.
0 reacties

Behoudende manier van geneeskunde bedrijven

Lokroep in mailing: ‘De NHG-Standaard adviseert ijzertekort niet te behandelen’. In het nieuwsbericht van 19 augustus 2019 staat: ‘De auteurs van de cochranereview stellen dat ijzertherapie waarschijnlijk de ernst van Restless Legs Syndrome (RLS) in gunstige zin beïnvloedt en waarschijnlijk weinig bijwerkingen heeft.’ Voor deze Nederlandse afweging wordt alleen de cochranereview gebruikt, met als toevoeging een artikel dat onderbouwt dat gesponsord onderzoek vaak te rooskleurig is. Vervolgens verandert de conclusie sterk. Het is een klassiek Nederlandse zéér behoudende manier van geneeskunde bedrijven. Soms goed, soms niet.

Als een patiënt bij mij de revue passeert met RLS en een ferriprief bloedbeeld, zou ik volgens bovenstaande niet moeten adviseren om op proef ferrofumaraat te slikken. Terwijl ferro-fumaraat € 0,11 per dag kost en de bijwerkingen verwaarloosbaar zijn. En bij gebrek aan effect is het twee weken later zo weer gestopt; totale kosten dan € 12 ter handstelling en € 1,54 aan medicatie, meestal van het eigen risico. Mocht ik er een extra consult mee voorkomen, dan heb ik nog € 9 uit de grote ruif uitgespaard ook.

Meestal is het effect afwezig, maar de afgelopen vijf jaar heb ik denk ik drie patiënten gehad die na suppletie van hun ferritine na zeer lang tobben eindelijk sterke vermindering van hun klachten hadden. Eén patiënte weigert zelfs sindsdien na dat ‘wonder’ nog bij andere dokters te komen. Ja, n = 3. Maar in dit geval laat de literatuur een mogelijk effect zien van een zeer milde en goedkope interventie bij een aandoening met een hoge ziektelast - een advies in de categorie ‘overweeg een proefbehandeling’ zou naar mijn idee meer volstaan.

David Schaap

Waardoor kan ferriprief bloedbeeld ontstaan?

Ook ik kan mij voorstellen dat je de patiënt in dit geval ‘the benefit of the doubt’ geeft. Ik denk wel dat je je eerst moet afvragen waardoor een ferriprief bloedbeeld kan ontstaan. Verder lijkt het van belang dat de ijzertherapie niet eindeloos wordt voortgezet. Ik zie nogal eens dat patiënten gestarte medicatie eindeloos blijven herhalen.

Anoniem

De auteur: niets proberen is geen goed beleid

Bedankt voor uw relevante reactie. Het is niet eenvoudig om evidence uit wetenschappelijk onderzoek toe te passen in de praktijk van alledag. Zeker niet als de uitkomst van het onderzoek voor verschillende interpretaties vatbaar is. In Nederland wordt inderdaad vaak gekozen om zeer behoudend te zijn. Daar ben ik het in het algemeen mee eens omdat dat ons veel onnodige complicaties, bijwerkingen en medicalisering bespaart. Aan de andere kant kan ik mij uw keuze als behandelend arts goed voorstellen: een eenvoudige en goedkope behandeling zonder gevaarlijke bijwerkingen geven aan een patiënt met veel klachten, is niet per se slechte zorg. Ik kan me ook voorstellen dat ik zelf deze behandeling soms zou toepassen bij mensen met veel last, ondanks bedenkingen over het ontbreken van strikt bewijs. Dat lijkt mij de kunst van het huisarts zijn. Botweg nee zeggen en niets proberen is geen goed beleid.

Peter Lucassen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen