NHG Forum

Screenen prostaatkanker met PSA [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
2 januari 2020
Bij tv-programma Pauw zag huisarts Merijn van der Werf een item waarin mannen werden gestimuleerd om preventief PSA te laten prikken om te screenen op prostaatkanker, inclusief bekende Nederlanders die zich hiervoor inzetten. Verbaasd over de plotselinge aandacht vroeg ze zich af of het beleid was veranderd.
0 reacties

Merijn van der Werf: “Wat daar gezegd werd was nogal ongenuanceerd en staat haaks op wat ons geleerd wordt op de huisartsopleiding.” Op het HAweb Ledenforum schreef ze: “Tot nu toe ben ik hier altijd terughoudend mee geweest. Sowieso niet prikken zonder prostaatonderzoek indachtig dat we mannen moeten beschermen tegen onnodige invaliderende onderzoeken en ingrepen omdat er in the long run meer mannen mét dan áán prostaatkanker doodgaan. Zijn de wetenschappelijke inzichten nu gekanteld?

In de praktijk krijg je vaak mannen die voor prostaatonderzoek komen en ook een PSA-test willen. Ik leg mensen uit wat de voors en tegens zijn en gebruik daarbij Thuisarts.nl. Voor sommige mensen is het toch best ingewikkeld merk ik. Mensen hebben behoefte aan veiligheid, ook al is het een schijnveiligheid. Ze komen vooral om te horen dat ze geen prostaatkanker hebben. Ik denk dat het best lastig is voor mensen om zich te verhouden tot getallen die uit grote groepen komen en de n = 1 waar het hunzelf betreft.”

Uit de reacties op haar post maakt Van der Werf op dat de inzichten blijkbaar niet zoveel zijn veranderd. “Het is goed om je te realiseren dat je de boodschap genuanceerd moet brengen, zonder betuttelend over te komen.” De bijdragen van Marco Blanker aan de discussie vond zij heel verhelderend, vooral de video PSA onder de loep

►De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

‘Maakbare’ samenleving

Huisarts in Noord-Holland: Een aantal jaren geleden adviseerde ik een man met mictieklachten en een gladde vergrote prostaat om zittend te plassen, maar ook om, na uitleg, geen PSA te prikken. Twee jaar later had hij wel prostaatkanker en dat nam hij me kwalijk. Sinds die tijd kruis ik het toch makkelijker aan. Wordt het nog geaccepteerd in onze ‘maakbare’ samenleving als we terughoudend zijn in deze? Het valt vaak moeilijk uit te leggen aan mannen. En als het om preventie van kanker gaat, mag van de samenleving alles uit de kast gehaald worden heb ik het idee.

Trap niet in deze val

Marco Blanker, huisarts in Overijssel: Deze reactie op een ‘gemiste’ prostaatkanker hoor ik vaker tijdens nascholingen. Ik begrijp het, maar pleit er tegelijkertijd voor om niet in deze val te trappen. Immers met te makkelijk PSA-testen doen introduceer je ook ziekte (de niet significante tumoren) bij mannen die vaak voor de test nog gewoon gezond waren. De beste preventie van prostaatkanker zou een prostatectomie op het 40e levensjaar zijn. Bij alle mannen. Toch vinden we dat geen onderdeel van onze maakbare samenleving. Daarom moeten we de uitleg blijven herhalen, maar niet met een verbod of actief afraden van deze vroegdiagnostiek. De keuze is aan de patiënt.

Shared decision making

Huisarts in Utrecht: Shared decision making valt heel niet mee is mijn ervaring. Sommige mannen waarderen zo’n gesprek en kunnen de informatie op Thuisarts.nl op waarde schatten. Andere mannen gaan gewoon voor de PSA-test, liefst elk jaar. Mensen zijn best kritisch over behandelingen en medicatie, denk aan statines. Maar als het gaat over diagnostiek is er weinig kennis over voor- en nadelen van vroegdiagnostiek bij kanker.

Nieuw

Keuzehulp Testen op prostaatkanker op Thuisarts.nl

Thuisarts.nl/keuzehulp/testen-op-prostaatkanker

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van de standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen