Nieuws

Slecht onderzoek vitamine D-suppletie bij ouderen [Ingezonden]

Gepubliceerd
3 februari 2020
Jan Wuister reageerde in november 2019 op het nieuwsbericht 'Vitamine D-suppletie bij ouderen heeft geen effect op depressie en fysiek functioneren' van Suzanne Marchal.
0 reacties

Jan Wuister: "Het bericht ‘Vitamine D-suppletie bij ouderen heeft geen effect op depressie en fysiek functioneren’ van Suzanne Marchal is gebaseerd op een heel slecht onderzoek. Een vitamine D-gehalte van 15-50 is een veel te brede range. Klinisch relevant is pas een vitamine D < 20-25 in mijn ervaring, en zelfs dan nog niet altijd."

De auteur: Mogelijk gemist effect

De afkappunten van vitamine D in dit onderzoek zijn gebaseerd op een onderzoek van Schoor, et al.. 1 In het bericht is niet vermeld dat de onderzoekers ook nog hebben gekeken of het effect van vitamine D-suppletie op depressie en fysiek functioneren afhankelijk was van de hoogte van vitamine D op baseline (afkappunten vitamine D 30 en 50 nmol/L). Voor fysiek functioneren was dit inderdaad het geval. Verrassend was echter dat vitamine D alleen een significant effect had op fysiek functioneren in de groep met een vitamine D > 50 nmol/L en in de groep met een lager vitamine D juist niet. Door de onderzoekers is dit geïnterpreteerd als niet klinisch relevant en mogelijk een toevallig gevonden effect. Voor depressie was er geen verschil in effect, afhankelijk van vitamine D-waarden op baseline. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat de groep met een vitamine D < 30 nmol/L op baseline klein was (n = 25) en dat deze resultaten mogelijk niet valide zijn. Dat wil zeggen dat een effect mogelijk gemist is gezien de kleine groep met vitamine D < 30 nmol/L. Op basis van dit onderzoek kan dus niet met zekerheid worden gezegd wat het effect is van vitamine D op depressie en fysiek functioneren in de groep met een vitamine D < 30 nmol/L.

Suzanne Marchal

Literatuur

  • 1.Van Schoor NM, et al.. Longitudinal changes and seasonal variations in serum 25-hydroxyvitamin D levels in different age groups: results of the Longitudinal Aging Study Amsterdam. Osteoporos Int 2014;25(5):1483-91.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen