Nieuws

Slecht slapen in het ziekenhuis

Gepubliceerd
31 augustus 2018
Patiënten slapen in het ziekenhuis minder lang en minder goed dan thuis. Dat is de conclusie van een zogenaamd ‘flash mob’ onderzoek in 39 Nederlandse ziekenhuizen. De onderzoekers verzamelden in een dag gegevens van 2005 patiënten die met vragenlijsten hun eigen slaap beoordeelden.
0 reacties

Het doel van het onderzoek was de verschillende factoren binnen het ziekenhuis in kaart te brengen die de slaap kunnen verstoren, en om een indruk te krijgen van de kwantiteit en kwaliteit van de slaap. De onderzoekers selecteerden een heterogene populatie uit verschillende ziekenhuizen, omdat eerdere onderzoeken slechts waren gericht op subpopulaties van bepaalde verpleegafdelingen. Ernstig zieke patiënten en mensen die geen informed consent wilden of konden geven, werden uitgesloten van het onderzoek.

Uit de vragenlijsten bleek dat 64,6% van de patiënten minimaal eenmaal per nacht wakker werd. De meest voorkomende oorzaken waren overlast door andere patiënten (22,6%), nachtelijk toiletbezoek (21,6%) en worden gewekt door een zorgverlener (20,1%). Uit de zelfrapportage kwam naar voren dat mensen in het ziekenhuis gemiddeld 83 minuten korter slapen dan thuis (p < 0,001). De resultaten zijn gebaseerd op subjectieve waarnemingen van de patiënten en dat is de grootste beperking van dit onderzoek. Toch geeft het een goede indruk van hoe patiënten slaap ervaren tijdens een ziekenhuisopname.

Interessant voor de huisarts is de bevinding dat patiënten in het ziekenhuis meer benzodiazepines krijgen (n = 264) dan zij eerder thuis gebruikten (n = 189). Alert zijn op slaapmedicatie bij thuiskomst lijkt dan ook geboden.

Literatuur

  • Wesselius H, et al. Quality and quantity of sleep and factors associated with sleep disturbance in hospitalized patients. JAMA Intern Med [epub ahead of print July 16 2018]. Doi:10.1001/jamainternmed.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen