NHG Forum

Sneller behandelen bij hemangiomen

Gepubliceerd
1 februari 2018
Huisarts dr. Ans Tiessen plaatst op het HAweb Ledenforum een post naar aanleiding van een ervaring met haar eigen zoontje: ‘Kinderen met kleine hemangiomen sneller doorverwijzen voor bètablokkerzalf’. Afwachten is het gebruikelijke beleid, maar daar is discussie over.
0 reacties
Ans Tiessen
© Huisartsenpraktijk J. de Waard

Huisarts dr. Ans Tiessen, hidha in Kollum en coach-docent geneeskunde Rijksuniversiteit Groningen, ziet een jaar geleden een hemangioom bij haar zoon, dan een paar maanden oud. Het hemangioom zit op een niet-gevaarlijke plek. Volgens het dan gebruikelijke beleid besluiten Tiessen en haar man af te wachten. Maar na ruim een halfjaar blijkt door voortschrijdend inzicht dat cosmetisch storende niet-risicovolle hemangiomen te behandelen zijn met een lokale bètablokker.

Vooral in de in de groeifase, in de eerste maanden, is dit effectief, zonder de bijwerkingen van de systemische bètablokkers voor risicovollere hemangiomen. De Tiessens kiezen, na verwijzing naar de kinderarts, voor behandeling met propranolol 1% in lanettecrème driemaal daags. ‘We waren er wat laat bij, maar het hemangioom lijkt na enkele weken te slinken. Dat kan uiteraard ook het natuurlijke beloop zijn’, zegt Tiessen. ‘Ik houd niet van medicaliseren, maar als je kind een ontsierende plek in het gelaat heeft, is dit een waarschijnlijk effectieve, weinig belastende en vrij goedkope oplossing (€ 30 per 100 gram), ook voor mijn patiënten.’

► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Waarnemend huisarts te NijmegenDank voor de informatie. Treffend hoe eigen privé-ervaringen je soms de ogen kunnen openen. En goed om te weten voor eventuele casussen in de toekomst.

Huisarts te RijswijkDank voor deze update! Is er een reden waarom dit door de kinderarts gestart moet worden, met deze propranolol in lanettecrème 1% als de diagnose duidelijk is? Is er een minimumleeftijd om ermee te starten?

Huisarts te NijmegenEen afwachtend beleid is niet meer van deze tijd bij hemangiomen. Voor een recente casus heb ik overlegd met een dermatoloog. De behandeling met bètabokkers is vooral effectief in de groeifase, dus vóór de leeftijd van 4-6 maanden. Een hemangioom herstelt slechts in een minderheid van de gevallen restloos. Consultatie van een arts met ervaring op dit gebied kan in principe ook door teleconsultatie.

Huisarts te RotterdamGeen sector is zo goed in staat om zichzelf onmisbaar te houden als de gezondheidszorg. Elke poging tot kostenbeheersing houden wij zelf tegen door nieuwe indicaties en behandelmethoden te bedenken. Zo ook de dermatologie. Waarom ‘tijdig verwijzen’? Omdat het een tijd kan duren voor hemangioom vanzelf geneest? Omdat de baby niet 100% mooi, glad en roze is?

Reactie van Ans TiessenLeuk, een beetje discussie. Als het weinig stoort en op een ongevaarlijke plek zit, zijn uitleg en geruststelling prima. Anders geldt een afweging van kosten, bijwerkingen, effectiviteit en belasting voor de patiënt.

Ledenforum

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen