Nieuws

Social media voor medici

Gepubliceerd
3 juli 2014
Doelgroep Artsen, ook bruikbaar voor paramedici en andere zorgverleners.
Inhoud Dit boekje geeft een heel beknopt overzicht over wat social media zijn en wat ze kunnen betekenen voor de arts. Het begint met een algemene inleiding over de opkomst van het internet. Het verschil wordt uitgelegd met de eerste jaren, toen internet nog statisch was, niet meer dan een digitaal uithangbord voor je boodschap. In de jaren daarna, vanaf het einde van het vorige millenium, ontstond meer interactie, onder andere door websites van bedrijven als Amazon. Vanuit deze behoefte aan onderlinge reacties zijn in toenemende mate sociale websites opgericht. In 2003 ontstond LinkedIn, in 2004 Facebook en in 2006 Twitter.
Hoewel er ook in het boek wel enige aandacht is voor andere social media, zoals Google+, Youtube, Google docs en Flickr, gaat de meeste aandacht toch uit naar LinkedIn, Facebook en Twitter. Deze komen dan ook stelselmatig aan de orde.
De auteurs leggen uit hoe je een account aanmaakt, wat de gebruiksmogelijkheden en kenmerken zijn en voor Twitter en Facebook (vreemd genoeg niet voor LinkedIn) hebben ze een aparte woordenlijst opgenomen.
In aparte hoofdstukken wordt het standpunt van de KNMG over social media uitgelegd en wordt er aandacht gegeven aan zaken als strategie en tactiek.
Het boekje is te beschouwen als een zeer beknopte inleiding. Sommige hoofdstukken zijn daardoor wel heel droog. Het geeft de arts die nog niets met social media doet wel een duidelijk overzicht van wat er mogelijk is en wat de verschillende kenmerken zijn.
Oordeel Een weliswaar beknopt, maar wel duidelijk overzicht van de rol van social media voor de arts. Met name Twitter, Facebook en LinkedIn krijgen de aandacht. Of je er nu mee wilt starten, of gewoon meer wilt weten over social media, het boekje geeft een aardige inleiding. Voor degenen die er al mee bezig zijn, brengt het boekje weinig nieuws, daarvoor mis ik de verdieping. Jammer dat er een aantal storende niet gecorrigeerde drukfouten te vinden zijn (al is ‘snatchap’ in plaats van ‘snapchat’ wel goed voor een glimlach).
Waardering: **

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen