Praktijk

Steun in de rug voor de online huisarts

Gepubliceerd
10 november 2003

Niets zo handig als een eigen website voor de huisarts, waar patiënten terechtkunnen met hun eerste vragen over spreekuurtijden, herhalingsreceptuur en praktijkregels. Een website waar ook patiëntenfolders te vinden zijn voor de eerste vragen over gezondheidsaangelegenheden. En waar links zijn opgenomen naar andere sites met goede, betrouwbare informatie. Maar hoe maak je zo'n site? En hoeveel tijd kost dat wel niet? De huisarts wordt geholpen met www.praktijkinfo.nl

Het NHG heeft samen met de LHV en uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum een nieuwe service voor huisartsen in het leven geroepen. Elke praktijk kan nu met zeer weinig inspanning een eigen website maken en deze ook eenvoudig onderhouden. NHG en LHV zorgen ervoor dat naast de ‘eigen’ praktijkinformatie ook steeds betrouwbare en actuele gezondheidsinformatie op de websites staat. Een redactie-adviesraad ziet toe op de inhoudelijke kwaliteit van die informatie.

Modderen op het net

Veel huisartsenpraktijken zijn al begonnen met zich te presenteren op internet. Zo kunnen zij hun patiënten een dienst bewijzen met toegankelijke praktijkinformatie en ook de efficiëntie van de eigen praktijkvoering bevorderen. Maar voor heel veel huisartsen is het zelf maken van een website geen optie. Kennis, motivatie en vooral tijd ontbreken. En om een website te láten bouwen kost al gauw een lieve duit, om maar niet te spreken van de kosten van het onderhoud. Weliswaar zijn er diverse aanbieders van kant-en-klare websites, waarbij de huisarts alleen de informatie uit de praktijkfolder hoeft in te voeren om snel een goed ogend visitekaartje van de praktijk online te krijgen, maar het aanbod op dit gebied is zeer wisselend van kwaliteit, en commerciële uitingen worden zelden of nooit geschuwd. Het was dus hoog tijd dat er een goed, betrouwbaar alternatief kwam voor de huisarts.

Compleet bouwpakket

Www.praktijkinfo.nl biedt een kant-en-klare oplossing voor het bouwen van een eigen praktijkwebsite. Standaard onderdelen zijn betrouwbare en actuele gezondheidsinformatie, én interactieve features. Deze inhoudelijke onderdelen van de website zijn facultatief. Zo is het mogelijk om op de website een formulier voor het aanvragen van herhalingsreceptuur op te nemen, of een gastenboek, of een klachtenformulier. Uiteraard zijn de NHG-Patiëntenfolders en –brieven te plaatsen op de site. En regelmatig worden nieuwe hyperlinks en actuele medische berichten opgenomen. Naast deze facultatieve inhoudelijke onderdelen, heeft de huisarts maximale keuzevrijheid voor het rangschikken en presenteren van de informatie over de eigen praktijk. Uiteindelijk beslist dus elke huisarts zelf hoe diens website eruitziet. Gemakkelijk, snel, goedkoop én betrouwbaar!

Meer weten?

Meer informatie kunt u vinden via www.praktijkinfo.nl/huisarts. Hier zijn ook de antwoorden te vinden op veel aan het NHG en de LHV gestelde vragen, zoals: wat is een goede website, mag je met patiënten e-mailen en daarvoor dan een rekening sturen, en hoe zit het met de juridische consequenties van online gezondheidsinformatie? Bovendien is op de site een checklist opgenomen waarmee huisartsen hun eigen website tegen het licht kunnen houden of het aanbod van kant-en-klare websites kunnen screenen. Tijdens het NHG-Congres op 14 november aanstaande zal in de stands van het NHG en van Bohn Stafleu Van Loghum uitgebreide informatie te vinden zijn over www.praktijkinfo.nl.

Uit onderzoek van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (september 2003) komen enkele intrigerende conclusies:

  • De huisarts wordt gezien als verreweg de belangrijkste bron van informatie als men een gezondheidsprobleem heeft.
  • Van de internetbezitters zoekt 70 procent wel eens op het net naar informatie als ze een gezondheidsprobleem hebben; bijna 20 procent zelfs vaak of altijd. Vrouwen doen dit vaker dan mannen en chronisch zieken vaker dan gezonden.
  • Meer dan 75 procent van de internetgebruikers zou vragen aan hun huisarts willen stellen via het net. In dat geval denkt 40 procent minder vaak naar de huisarts te hoeven gaan; slechts 7 procent zegt vaker te zullen gaan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.