Nieuws

Superfoods, mis ik iets?

Gepubliceerd
28 april 2015
Moerbeien, gojibessen, amandelmeel, tarwegras, chiazaad: bent u deze producten al tegengekomen? De gemiddelde drogist of groenteboer heeft tegenwoordig schappen vol met deze ‘superfoods’. Ik liep ze tot voor kort gewoon voorbij, zonder het gevoel te hebben ook maar iets te missen.
Totdat ik te kampen kreeg met een hardnekkige hoest. Na wekenlang blaffen op de onhandigste momenten, slapeloze nachten en een pijnlijke ribbenkast bleef ik wel staan voor een schap met superfoods. In verleiding gebracht door de belofte van stralende gezondheid liep ik even later naar buiten met een zakje gedroogde cranberry’s: ‘rijk aan vitamines, mineralen en anti-oxidanten’ en ‘een boost voor je immuunsysteem’. Ik kon me ineens voorstellen dat de gemiddelde Nederlander, lees: mijn patiënt, dit niet wil missen.

Vitamines en mineralen

Op de site van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) lees ik dat er geen superfoods bestaan. ‘Geen enkel voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsmiddelen leveren die ons lichaam nodig heeft’ en daarom adviseert het Voedingscentrum nog steeds te eten volgens de aloude schijf van vijf. Zoeken op ‘superfood’ op de site van de Gezondheidsraad (www.gr.nl) levert 0 hits, maar in het rapport Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen wordt wel gewaarschuwd voor inname bóven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH’s). De Gezondheidsraad adviseert alleen suppletie van vitamine K aan pasgeborenen, vitamine D aan specifieke groepen en vitamine B12 aan veganisten. In de loop van dit jaar zal het advies ‘Richtlijnen gezonde voeding 2015’ van de Gezondheidsraad verschijnen, ik wacht in spanning af wat erin staat over superfoods.
Feit is dat we nog weinig weten over het effect van laagnormale waarden van vitamines en mineralen, en vragen van patiënten hierover nog onvoldoende kunnen linken aan bepaalde klachten. Of een te hoge inname echt onschadelijk is – baat het niet, dan schaadt het niet – is ook nog maar zeer de vraag. Aangezien inmiddels een kwart tot de helft (!) van de Nederlanders voedingssupplementen of vitaminepreparaten slikt (bron: rivm), is aandacht voor onderzoek op dit vlak gewenst en in deze H&W geven we daartoe een aanzet. In het artikel van Geutjes, et al. leest u over de meerwaarde van het prikken op methylmalonzuur (MMA) bij patiënten met een laagnormale serumwaarde vitamine B12.

Vernieuwde kennistoets

Test u na het lezen van dit artikel hoeveel u ervan heeft opgepikt en maak onze vernieuwde Kennistoets (pagina 273). Vanaf deze maand zijn de vragen van de Kennistoets afgestemd op de artikelen in het betreffende nummer. Na het lezen van ons blad kunt u nu tien meerkeuzevragen maken om uw kennis te toetsen.
Mijn hoest is inmiddels bijna weg. De vraag is of het gewoon uit zichzelf is overgegaan of dat de cranberry’s toch een beetje hebben geholpen. Ik laat de cranberry’s maar even in de kast staan, volgens mij mis ik niks.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen