NHG Forum

‘Thuisarts.nl portaal voor goede apps’

Gepubliceerd
4 juni 2019
Niels Chavannes, hoogleraar e-healthtoepassingen: ‘E-health is alleen zinvol als je er een probleem mee oplost, en als het onafhankelijk wetenschappelijk onderbouwd is.’
0 reacties
Chavannes
© Dirk Verwoerd

Niels Chavannes, LUMC-hoogleraar Huisartsgeneeskunde in het bijzonder e-healthtoepassingen in diseasemanagement, initiatiefnemer van National eHealth Living Lab (NeLL).

 

NeLL en NHG hebben een intentieovereenkomst voor samenwerking op het gebied van e-health.

Niels Chavannes: ‘Thuisarts.nl is een van de beste e-healthtoepassingen: veel gebruikt en betrouwbaar. Ik wil van Thuisarts.nl een nog groter succes helpen maken door andere e-healthtoepassingen in Thuisarts.nl te integreren. Er zijn idioot veel gezondheidsapps, wel 326.000. Wij onderzoeken wat de zinvolle e-healthtoepassingen zijn. Voor ziektelastmeters en Stoppen met roken-interventies bijvoorbeeld is er evidence.

Smartphone wordt personal coach

E-health is alleen zinvol als je er een probleem mee oplost, niet om een marktaandeel te verwerven, zoals met slaapapps. NeLL, National eHealth Living Lab, is ons platform voor alle partijen die serieus met e-health bezig zijn. Alle 120 NeLL-projecten komen voort uit een door patiënten en hulpverleners klinisch gevoeld probleem. E-health moet voordeel opleveren, geen last. Vaak stokt e-health doordat huisartsen dubbel moeten inkloppen, door aparte websites, inloggen. Simpele toepassingen werken het beste; de huisarts kan die gemakkelijk uitleggen aan de patiënt. Voor patiënten kan Thuisarts.nl een portaal zijn voor betrouwbare en zinvolle apps.’

Smartphone als medium

Chavannes: ‘Essentieel is dat mensen de e-healthtoepassing blijven gebruiken, ook als de nieuwigheid ervan af is. De smartphone gebruikt iedereen; dat wordt de nieuwe personal coach: “Wordt het geen tijd voor je astma-inhaler?” of: “Zou je niet de trap nemen, haal je je stappen wel vandaag?” Voor huisarts en specialist wordt de smartphone het medium voor informatie-uitwisseling. De huisarts krijgt een aan het HIS gekoppeld smartphone-bericht van de cardioloog: “Ik geef meneer Jansen dit advies; kun jij hem over een week in de ogen kijken?”

Wgbo

Chavannes: ‘Je mag die informatie volgens de WGBO wel degelijk uitwisselen met de specialist. Bij het LUMC geven we de verwijzer direct toegang tot onze gegevens van de patiënt, technisch en juridisch afgedekt. Die software delen we alleen met betrouwbare partijen zodat hackers er niet bij komen. Dat kan doordat we onafhankelijke onderzoekers zijn zonder winstoogmerk. Diabetes, psychiatrie, hartfalen, astma, wearables: iedereen binnen het LUMC moet langs mijn bureau als het over e-health gaat. Alleen huisartsgeneeskunde kan de hele breedte aan. Maar je blijft alleen expert als je blijft innoveren. Ook Thuisarts.nl is nooit af. Denk niet dat je voor de komende tien jaar klaar bent.’

Minisymposium

Niels Chavannes bespreekt evidence en de mogelijkheden van e-health op het mini-symposium op maandagavond 24 juni, na de algemene ledenvergadering . Zie ook de aankondiging voor het mini-symposium en het interview met Chavannes in Trouw van 24 januari 2019.

E-health

Beleidsmakers, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties willen met e-health de overdracht, de regierol voor patiënten, en big-data-onderzoek verbeteren. Maar hoe loodsen we patiënten door alle gezondheidsapps en toekomstige ontwikkelingen?

Maandagavond 24 juni

Praat mee over e-healthtoepassingen op het minisymposium, bij het NHG in Domus Medica in Utrecht, op maandag 24 juni 19.45-21.00 uur, na de algemene ledenvergadering (18.00 uur). Meld u aan via directie@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen