NHG Forum

Uitgelichte post HAweb Ledenforum: Bevolkingsonderzoek BMHK

Gepubliceerd
6 juli 2018
‘Kun je als huisarts de organisatie van het doorloopproces bij het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker beïnvloeden?', vraagt Hans Gimbel, praktijkhoudend huisarts, op het HAweb Ledenforum.
0 reacties
Hans Gimbel
© Foto: Inge Gimbel

Hans Gimbel, praktijkhoudend huisarts in een HOED in Heerhugowaard: ‘Het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker liep uitstekend: dagelijks haalde een koerier de uitstrijkjes op en bracht ze naar het regionale ziekenhuis in Alkmaar. Sinds 2017 is de logistiek veranderd.'

'De uitstrijkjes gaan naar Groningen en de koerier komt nog maar eenmaal per week. Gevolg: de gynaecoloog in Alkmaar kan de uitslag niet meer inzien, die moet de huisarts nu apart faxen. Kortgeleden kregen we een brief van het logistieke management in Groningen. In verband met de doorlooptijd zou men graag zien dat we de vrouwen één dag voor het afhalen zouden uitnodigen, zodat men meteen de verse lading mee kan nemen. Zorg ondergeschikt aan het doorloopproces. Wie weet hoe je deze organisatie kunt beïnvloeden? Ik ben betrokken bij het onderwerp omdat wij een relatief jonge praktijk hebben, met veel vrouwen die in het bevolkingsonderzoek vallen. Om diezelfde reden zat ik in de werkgroep van de NHG-Standaard Het Spiraaltje, die later is opgegaan in de Standaard Anticonceptie.’

De reacties zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Karin van Haaren, huisarts in Terheijden (N-Br.) en wetenschappelijk medewerker preventie en patiëntenvoorlichting NHG: Toegankelijkheid voor de uitgenodigde vrouwen is een erg belangrijk doel binnen het bevolkingsonderzoek. Ik heb uw opmerkingen doorgestuurd naar het Centrum voor Bevolkingsonderzoek.

Hans Gimbel: Het koeriersbedrijf wil nog met slechts met 1 praktijk per adres communiceren: de praktijk van mijn collega die met vakantie was, dus de uitstrijkjes staan hier al meer dan een week. Snel doorloopproces? Dagelijks komt de koerier van ons regionale ziekenhuis voor de uitstrijkjes op medische indicatie. Hoe lang kan ik nog de neiging onderdrukken om ook de uitstrijkjes van het bevolkingsonderzoek mee te geven, zodat het weer als vanouds soepel verloopt?

Karin van Haaren, NHGVia het RIVM is uw regionale screeningsorganisatie gevraagd contact op te nemen met u en het laboratorium. Korte doorlooptijden zijn belangrijk voor de kwaliteit van de monsters en een snelle uitslag voor vrouwen. Ook in de opzet van het bevolkingsonderzoek dient de logistiek voor de kwaliteit van zorg, niet andersom.

Richtlijnen, achtergronden, patiënteninformatie en nascholing 

Meer informatie over dit bevolkingsonderzoek? Zie het NHG-Dossier Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker met daarin:

Huisarts & Wetenschap

Thuisarts.nl

Nascholing

Ledenforum

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen