NHG Forum

Uitgelichte post HAweb Ledenforum: Doelmatig voorschrijven

Gepubliceerd
2 november 2018
Margriet Bouma, NHG: ‘Doelmatigheid is een speerpunt in NHG-richtlijnen; door die te volgen kies je doelmatig. Het NHG-Standpunt NHG-Werkwijze keuze geneesmiddelen maakt duidelijk hoe we dat doen.
0 reacties

Samenvatting

Margriet Bouma, NHG: ‘Doelmatigheid is een speerpunt in NHG-richtlijnen; door die te volgen kies je doelmatig. Het NHG-Standpunt NHG-Werkwijze keuze geneesmiddelen maakt duidelijk hoe we dat doen.

Margriet Bouma, NHG: ‘Doelmatigheid is een speerpunt in NHG-richtlijnen; door die te volgen kies je doelmatig. Het NHG-Standpunt NHG-Werkwijze keuze geneesmiddelen maakt duidelijk hoe we dat doen. Voor de praktijk raden wij aan, gebruik het https://www.nhg.org/formularium, bij meer dan 60% van de huisartsen beschikbaar via hun HIS en voor leden gratis als NHG-Rx-app, waarin de NHG-richtlijnen verwerkt zijn tot concrete geneesmiddelkeuzes.’

Bouma: ‘Niet alle recepten initieert de huisarts zelf; hoe krijg je inzicht in het voorschrijfgedrag van de praktijk? Bespreek je eigen voorschrijfcijfers in het FTO. Of bekijk je eigen voorschrijfcijfers in de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen van Vektis. Die geeft weer hoe jouw voorschrijven zich verhoudt tot de NHG-Standaarden en de landelijke gemiddelden. Recentelijk startten LHV en Zorgverzekeraars Nederland het project Formulariumgericht Voorschrijven: hoeveel van de door jou voorgeschreven geneesmiddelen komen voor in het formularium? NIVEL bekijkt daarbij hoe je dat uit je HIS kunt halen.’

► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Huisarts in Ederveen: Beste collega’s, hebben jullie tips voor doelmatig voorschrijven? De apotheker gaf een lijstje met aandachtspunten en kan in een database zien waarin we afwijken van het gemiddelde. Schrijven jullie altijd voor via EVS? Hebben jullie cijfers over jullie voorschrijfgedrag zodat je weet waarop je moet letten? En waar zijn die cijfers beschikbaar?

Huisarts in Amersfoort: Als FTO behandelen we in elke bijeenkomst 1 tot 3 groepen medicijnen uit de doelmatig-voorschrijvenlijst van de zorgverzekeraar. De apotheker geeft informatie over wie welke medicatie voorschrijft en hoe vaak en dat bespreken we. Patiënten lopen we handmatig langs en nodigen we zo nodig uit.

Huisarts in Veenendaal: Vanwege een GeBu-artikel over middelen die je beter niet kan voorschrijven heb ik een uitdraai gemaakt: 14 van de 3800 patiënten gebruiken een of meer van deze middelen. Sommigen middelen kende ik niet eens, allemaal gestart door de specialist en sommige patiënten zijn daar inmiddels uit controle ontslagen.

Huisarts in Rotterdam: Ook hier hebben we als beroepsgroep weer een zinloze opdracht gekregen, om wat bij te kruidenieren in ons inkomen, vanuit ons eigenlijke budget. Het kost tijd, de uitkomstmaat zegt niets over kwaliteit; het biedt wel werk aan bureaucratische controleurs.

Richtlijnen, achtergronden en nascholing

Het NHG helpt bij geneesmiddelenkeuze en doelmatig voorschrijven:

Huisarts & Wetenschap

Ledenforum

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen