Nieuws

Virtual reality in de scopiekamer

Gepubliceerd
10 februari 2004

In Nederland wordt de laatste jaren hard nagedacht over hoe we het beste kunnen screenen op coloncarcinoom.1 De fecestest op occult bloed gooit weer hoge ogen nadat enkele grote onderzoeken hebben aangetoond dat screening op occult bloed ondanks een relatief groot percentage vals-positieven én vals-negatieven toch een reductie in de sterfte ten gevolge van coloncarcinomen oplevert. Colonoscopische screening zou effectiever zijn, maar is ook bewerkelijker en risicovoller. Inmiddels is er een nieuwe manier om met hulp van een CT-scan te screenen: de driedimensionale virtuele colonoscopie. Pickhard et al. onderwierpen 1233 asymptomatische mensen aan een virtuele colonoscopie, direct gevolgd door een echte colonoscopie.2 De virtuele colonoscopie deed het net zo goed als de gewone scopie. Ruim 93% van de poliepen met een diameter van minimaal 8 mm werd ontdekt en 87% van de poliepen met een diameter van 6 mm. De vraag is of die laatste ook meteen weggehaald moeten worden. Een virtuele colonoscopie is helaas niet geheel pijnloos en vergt dezelfde voorbereiding als een gewone colonoscopie. Wel kost het de patiënt minder tijd en er is nauwelijks kans op complicaties. Nadeel is ook dat de patiënt alsnog een conventionele scopie moet ondergaan als er een poliep zichtbaar is. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom 40% van de onderzochte personen zei toch de voorkeur te geven aan een gewone colonoscopie. Virtuele colonoscopie is echter een veelbelovend screeningsinstrument als duidelijk is bij welke poliepdiameter het verantwoord is om af te wachten tot een volgend virtueel kijkje. (HH)

Literatuur

  • 0.Screening op colorectaal kanker in Nederland: tijd om te starten. Rotterdam, Instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC, augustus 2003.
  • 2. Pickardt PJ, et al. Computed tomographic virtual colonoscopy to screen for colorectal neoplasia in asymptomatic adults. N Eng J Med 2003 349:2191-200.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen