Nieuws

Vrouwelijke huisartsen schrijven minder antibiotica voor aan vrouwen

0 reacties
Gepubliceerd
31 januari 2019
Antibiotica bij keelklachten zijn vaak niet geïndiceerd. Toch blijven er consulten voor keelklachten waarin huisartsen (ten onrechte) antibiotica voorschrijven. Uit een retrospectief onderzoek van 11.285 consulten voor keelklachten blijkt dat vrouwelijke huisartsen minder antibiotica voorschrijven dan mannelijke huisartsen, met name als de patiënt vrouw is.

De auteurs bekeken 11.285 consulten (uit 2013) voor verschillende keelklachten van 225 huisartsen uit de NIVEL database. De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen waren klein en niet significant, maar over het algemeen schreven vrouwelijke huisartsen minder antibiotica voor dan hun mannelijke collega’s (25,7% versus 29,5%; p = 0,265), ook als hiervoor wel een indicatie was (67,3% versus 74,1%; p = 0,118).

De vrouwelijke huisartsen schreven wel significant minder antibiotica voor aan vrouwelijke patiënten dan aan mannelijke patiënten (24,8% versus 27,3%; p = 0,044). Deze trend is ook zichtbaar als er wel een indicatie voor antibiotica was (65,5% versus 70,7%). Bij mannelijke huisartsen maakte het geslacht van de patiënt niet uit voor het aantal antibioticarecepten in het algemeen. Als er een indicatie voor antibiotica was, schreven ook mannelijke huisartsen deze minder vaak voor aan vrouwelijke patiënten, maar dit verschil was niet significant (72,3% versus 76,9%).

Het is niet duidelijk of de verwachtingen van vrouwelijke en mannelijke patiënten verschilden of dat het idee van de huisarts over de verwachtingen van de patiënt verschilde tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Het onderzoek zegt daar niets over, maar het is wel een goede herinnering dat er blijkbaar (onbewust) factoren meespelen bij onze beslissingen over beleid die moeilijk te vatten zijn.

Literatuur

  • Eggermont D, et al. The influence of gender concordance between general practitioner and patient on antibiotic prescribing for sore throat symptoms: a retrospective study. BMC Fam Pract 2018;19:175.

Reacties

Er zijn nog geen reacties