Nascholing
Wat de huisarts moet weten over de HPV-vaccinatie
Al bijna tien jaar krijgen twaalfjarige meisjes in Nederland de HPV-vaccinatie aangeboden ter preventie van het cervixcarcinoom. De vaccinatiegraad voor HPV is nog steeds aanzienlijk lager vergeleken met de andere vaccinaties in het rijksvaccinatieprogramma. Zijn er goede redenen voor de terughoudendheid onder ouders en meisjes? De huidige HPV-vaccinaties zijn immers veilige en effectieve vaccins tegen de meest voorkomende hoogrisico-HPV-subtypes die een rol spelen bij het ontstaan van diverse HPV-gerelateerde carcinomen van de huid en slijmvliezen. De HPV-vaccinatie laat een blijvende immuniteit zien na acht tot negen jaar, die nog niet afneemt. Er is tevens sprake van kruisbescherming tegen enkele andere hoogrisicosubtypes. Bij een hogere vaccinatiegraad is er bovendien sprake van een collectieve immuniteit voor de verschillende subtypes van HPV. De vaccinatie is kosteneffectiever als iemand nog niet seksueel actief is geweest, maar heeft ook in de seksueel actieve groep een beschermende werking.
Gratis verder lezen?
H&W biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om één artikel per 2 maanden gratis te lezen. Ben je geïnteresseerd in dit artikel? Voer je e-mailadres in en ontvang het artikel gratis in je inbox.
Door gebruik te maken van dit aanbod ga je akkoord met de privacyverklaring en ontvang je per aanvraag maximaal 3 e-mails van H&W.
Abonnement afsluiten?
- Onbeperkt toegang tot alle artikelen
- 11 x tijdschrift Huisarts & Wetenschap
- Ontvang elke week de H&W-nieuwsbrief
- Beluister wekelijks de H&W Podcast
- Draag vanuit jouw expertise bij aan artikelen, samen met andere artsen en onderzoekers
Kies je abonnement
Al abonnee of NHG-lid? Log hier in