Nieuws

Week- of maandrecept voor vitamine D wordt sigaar uit eigen doos

Gepubliceerd
17 januari 2019
De Gezondheidsraad adviseert al jaren dat een grote groep Nederlanders dagelijks een tabletje vitamine D moet innemen. Hiermee kan circa 10% van de osteoporotische fracturen worden voorkomen, mits de betrokkene zich tevens voorziet van voldoende calcium. Per 1 januari 2019 wordt vitamine D, evenals andere vitamines en paracetamol, niet langer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraars. Nu duiken er voorstellen op om patiënten voortaan de hogere wekelijkse dosering van 5600 IE of maandelijkse dosering van 25 tot 30.000 IE voor te schrijven, omdat deze doseringen nog niet uit het pakket zijn geschrapt. Dat is echter ongewenst.
2 reacties

In het Pharmaceutisch Weekblad verscheen een beschouwing waaruit blijkt dat er helemaal geen onderbouwing is voor de gedachte dat maandelijkse doseringen net zo effectief zijn als dagelijkse. De schaarse onderzoeken die er zijn gedaan naar maandelijkse doseringen laten wisselende resultaten zien.

Ook om andere redenen is het weinig verstandig om patiënten en apothekers voortaan met nieuwe receptuur ter wille te zijn. De minister heeft de vitamines uit het basispakket geschrapt, omdat de patiënt ze vaak veel goedkoper bij de supermarkt of drogist kan aanschaffen. Zo kost een tabletje van 10 microgram bij het Kruidvat minder dan 1 cent. Bovendien kunnen hiermee miljoenen door de apothekers te declareren afleverkosten worden bespaard. Al met al zorgt de route van verstrekking via de zorgverleners voor meer dan een verdubbeling van de uitgaven.

Mocht de patiënt bovenstaande niet geloven: leg uit dat voortzetting van de receptenschrijverij op termijn niks anders is dan een sigaar uit eigen doos, want volgend jaar zullen de kosten voor zijn zorgverzekering navenant stijgen.

Literatuur

  • Brouwers JRBJ, et al. Twijfels bij massale omzetting naar hoge dosis vitamine D. www.pw.nl/achtergrond/2018.

Reacties (2)

Jacco Borgman 6 februari 2019

Conform richtlijnen en polyfarmacie overlegstructuren ter behandeling van osteoporose moet ik als huisarts aan kunnen tonen dat ik voldoende Vitamine D voorschrijf (behandeling lege artis). Zorgverzekeraars negeren/ontkennen deze behandelnormen met het afschaffen van de vergoeding voor vitamine D produkten door het over te laten aan de patienten zelf, indien de apotheker ertussenuit gaat zoals Brouwers voorstelt. Het valt uit mijn medicatielijstje hiermee. Is de patient nu goed geholpen? De compliance van patienten voor de inname van Vitamine D is erg slecht indien ze dit zelf moeten gaan kopen en betalen, is mijn ervaring. 

Esther van Vla… 5 februari 2019

Tabletten van het Kruidvat en de baxterrol? 

Mijn voornaamste zorg bij het voorschrijven is dat de patiënt het tablet daadwerkelijk inneemt en een baxterrol helpt daarbij. Misschien moeten de zorgverzekeraars een dealtje sluiten met het Kruidvat? 

Verder lezen