Nieuws

Wijziging advies middelengebruik en deelname verkeer

Gepubliceerd
14 januari 2022
Op rijksoverheid.nl is de tekst herzien over gebruik van morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis bij verkeersdeelname. Rijksoverheid.nl beschrijft wat gebruikers daarbij volgens de wet wel en niet mogen. Dit jongste advies wijkt af van het eerdere advies hierover van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Als huisarts kunt u patiënten op het nieuwe advies wijzen wanneer u de behandelingsmogelijkheden bespreekt. Daarbij is ook nieuw voorlichtingsmateriaal beschikbaar.
0 reacties

De KNMP ontwikkelde eerder al adviezen over geneesmiddelen en rijvaardigheid. Volgens deze adviezen mogen patiënten die morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis gebruiken na enige tijd weer deelnemen aan het verkeer. Dit advies over rijvaardigheid komt echter niet overeen met de in 2017 wettelijk opgestelde grenswaarden voor drugs in het verkeer. Deze grenswaarden gelden ook voor patiënten die deze middelen op recept gebruiken. Als de hoeveelheid in het bloed boven de grenswaarde uitkomt, zijn patiënten strafbaar als ze bijvoorbeeld autorijden of fietsen. 

Op rijksoverheid.nl staat nu vermeld hoe de politie en het Openbaar Ministerie in de praktijk omgaan met gebruik van morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis bij deelname aan het verkeer. Het is belangrijk dat huisartsen dit weten en hun patiënten hierover informeren.

Huisartsen overleggen standaard met hun patiënten over behandelingsmogelijkheden en medicijnen (bijwerkingen, effect op de rijvaardigheid). Dat lijkt dan ook een logisch moment om patiënten die morfine, dexamfetamine of medicinale cannabis krijgen voorgeschreven meteen te wijzen op de toelichting op rijksoverheid.nl/medicijnenverkeer. Goede informatievoorziening stelt patiënten in staat om inhoudelijk mee te denken bij samen beslissen. Zo zou iemand die voor werk of privé volledig afhankelijk is van autorijden of fietsen om alternatieve medicatie kunnen vragen. Daarnaast voorkomt goede informatievoorziening dat patiënten voor onprettige verrassingen komen te staan in hun dagelijks leven. 

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik heeft voor huisartsen en apothekers specifieke voorlichtingsmaterialen ontwikkeld (zoals FTO-materiaal Geneesmiddelen en verkeersveiligheid, themajournaal Geneesmiddelen en verkeer, visitekaartjes uitleg medicatie en drugstest). Deze materialen zijn kosteloos te downloaden of te bestellen vanuit de toolkit voor zorgverleners op rijveiligmetmedicijnen.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen