Nieuws

Nachtelijk hoestende kinderen: agavesiroop of druivensap

Gepubliceerd
16 februari 2015

De huisarts wordt in de winter bijna dagelijks bezocht door hoestende kinderen. Vooral nachtelijke hoest wordt als hinderlijk ervaren. De vraag van ouders om een behandeling is dan ook groot. Er zijn echter weinig bewezen effectieve behandelingen. Nieuw onderzoek toont aan dat de klachten met agavesiroop of druivensap sneller afnemen dan bij een afwachtend beleid.

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 120 kinderen van 2 maanden tot 2 jaar oud die de huisarts bezochten met hoesten. De kinderen hadden gemiddeld 4 dagen last van hoesten, eventueel in combinatie met verkoudheidsklachten maar zonder tekenen van longontsteking, bronchitis of astma. Ze werden ingedeeld in drie groepen: agavesiroop, druivensap (3-5 ml) of afwachten. De ouders gaven de dosis siroop of sap voor het slapen gaan. Alle kinderen mochten paracetamol gebruiken. Vervolgens observeerden ouders die nacht de klachten van het kind. Kinderen die agavesiroop of druivensap kregen, hoestten minder en hadden minder last van een loopneus in vergelijking met kinderen bij wie werd afgewacht. Ook sliepen ouders die siroop of sap gaven beter die nacht. Er waren geen verschillen tussen de twee middelen.  

Dit onderzoek laat zien dat het bij kinderen met tekenen van een bovensteluchtweginfectie en hoesten effectief is om in ieder geval ‘iets’ te geven in plaats van af te wachten. Eerder was al aangetoond dat honing werkt bij deze klachten. Maar vanwege het risico op botulisme mag dit niet gegeven worden aan kinderen jonger dan een jaar. Huisartsen kunnen ouders van deze jonge kinderen nu evidence based adviseren om agavesiroop of druivensap te geven. Beide zijn gewoon te koop bij de supermarkt.

Paul IM, et al. Placebo effect in the treatment of acute cough in infants and toddlers: a randomized clinical trial. JAMA Pediatr 2014;168:1107-13.

Reacties (1)

Jochen Cals (niet gecontroleerd) 18 februari 2015

'Hoestende peuter: Iets doen, beter dan nietsdoen' was wellicht betere titel geweest. De auteur laat onvermeld dat het druivensap bedoeld was als placebo (voor de agavesiroop). Een lepeltje zoets zorgt in ieder geval dat ouders rapporteren beter te slapen. Oma's suikerwater was ook effectief (als placebo).

Verder lezen