Nieuws

Geen bewijs voor celecoxib bij artrose

Gepubliceerd
30 juni 2017

Celecoxib wordt niet veel voorgeschreven door huisartsen. Meerdere NHG-Standaarden benoemen dat er weinig bewijs is om dit middel boven andere NSAID’s te verkiezen. Patiënten komen echter wel regelmatig bij de huisarts voor een herhalingsrecept celecoxib, dat de specialist hun heeft voorgeschreven. Moeten we hierover in gesprek met de patiënt (of specialist)?

Een Cochrane-review van Puljak et al. zet het beschikbare bewijs voor celecoxib bij patiënten met artrose nog eens op een rij. Tussen 1999 en 2014 werden er 36 onderzoeken gevonden, die in totaal 9402 patiënten behandelden met celecoxib en deze vergeleken met placebo (n = 5935) of een andere NSAID (n = 1869). Er werd een klein positief effect van celecoxib op pijn en functie gezien ten opzichte van placebo. Daarnaast werd er een gunstiger bijwerkingenprofiel van celecoxib voor gastro-intestinale bloedingen gezien vergeleken met andere NSAID’s, maar de verdenking op een verhoogd risico op cardiovasculaire events bleef bestaan. Er werd wel veel mogelijke bias gesignaleerd.

De auteurs constateerden dat bij veel onderzoeken de onderzoeksgroepen systematisch van elkaar konden verschillen en dat er in een derde van de onderzoeken aanwijzingen waren voor het selectief rapporteren van uitkomsten. Daarnaast rapporteerden 34 van de 36 onderzoeken betrokkenheid van de farmaceutische industrie en werden data uit drie onderzoeken met in totaal 15.439 deelnemers niet vrijgegeven door de auteurs of sponsor.

We kunnen concluderen dat het bewijs voor celecoxib bij artrose van lage kwaliteit is en dat de terughoudendheid in de NHG-Standaarden gerechtvaardigd is. Bij sommige claims van de industrie kunnen wij ons beter nog even achter de oren krabben en misschien ook meteen achter de oren van menig specialist. 

Puljak L, et al. Celecoxib for osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2017 May 22;5:CD009865. Doi: 10.1002/14651858.CD009865.pub2.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen