NHG Forum

NHG-Congres 2022: kennis en ontmoeting

Gepubliceerd
2 mei 2022
Eindelijk, eindelijk… na ruim 2 jaar kon het NHG-Congres doorgaan. Een hybride variant welteverstaan, die zowel online als live in Den Bosch gevolgd kon worden. Helemaal passend bij het thema ‘Poten in de klei, kop in de cloud’. Oftewel: hoe gaan we om met de digitale innovaties om ons heen, zonder de kern van ons mooie vak te verliezen? Stiekem maken wij ons daar allemaal weleens zorgen over. Reden te meer om er niet voor weg te lopen, maar juist een duik te nemen in de digitale zee. Surft u met ons mee?
0 reacties
NHG-Congres 2022
(vlnr) Niels Chavannes, voorzitter congrescommissie, Wendy Borneman, NHG-bestuursvoorzitter, Gijs Baaten, hoofdredacteur H&W
© Margot Scheerder

Congresinformatie via podcast

Nieuw dit jaar is de NHG-Congrespodcast. Via dit medium kunt u alle leerzame presentaties nog eens terugluisteren. Ook handig als u niet op het congres was. In deze podcast passeren alle kernboodschappen en tips uit het NHG-Congres de revue, terwijl u autorijdt of een rondje (hard)loopt. Dat is nog eens efficiënt nascholen! Deze speciale NHG-Congrespodcast is gemaakt door de huisartsen van Huisartspodcast, eveneens bekend van de maandelijkse H&W-podcasts.

De NHG-Congres-podcast vindt u via Spotify of uw favoriete podcastapp (zoek op huisartspodcast).

Het live congres begon met het in coronatijden toch zeer gemiste ‘koffiechatten’. Wat een geluk om elkaar weer in levenden lijve te kunnen ontmoeten! We blijven toch hoofdzakelijk sociale wezens, iets wat we bij al deze digitale ontwikkelingen in ons achterhoofd kunnen houden.

Koffiechatten
© Margot Scheerder

Flexibel programma

Het programma was vrij flexibel met 3 keynote sprekers en 2 grote sessies (ook te volgen voor de online kijkers) met daarnaast 18 verschillende korte sessies waar je als bezoeker vooraf (of ter plekke) uit kon kiezen. Tussendoor had je de gelegenheid het NHG-Innovatieplein te bezoeken en nieuwe toepassingen uit te proberen. Ook kon je langs het NHG-Ideeëntheater gaan, met korte TEDx-praatjes uit het werkveld. En natuurlijk even langs de vele exposanten en de stand van het 65-jarige NHG.

Na een verfrissende opening door cabaretduo de Frisblikkers gaf NHG-bestuursvoorzitter Wendy Borneman ons een mooi inkijkje in 65 jaar wetenschap naar de praktijk én een vooruitblik op innovaties binnen onze richtlijnen. Ze benoemde de uitdagingen van deze tijd, waar de wetenschap door sommigen ‘ook maar een mening’ wordt genoemd en het NHG 3 keer voor de rechter moest verschijnen om zich te verantwoorden over de NHG-Standaard COVID-19. In deze tijd is samenhorigheid extra belangrijk en ze bedankte ons dan ook allemaal voor onze steun aan het NHG.

NHG-Bestuursvoorzitter Wendy Borneman
NHG-Bestuursvoorzitter Wendy Borneman
© Margot Scheerder

Digitale huisartsenzorg in de toekomst

Anoeska Mosterdijk, directeur van InEen, trapte als eerste keynote spreker af met een overzicht van de digitale ontwikkelingen en schetste hoe digitale huisartsenzorg er in de toekomst uit kan zien. De eerste grote sessie werd verzorgd door een kwartet aan (huis)artsen met zowel onderzoek, onderwijs als ICT-affiliaties. Ze namen ons mee in de oplossingen die digitale praktijkvoering belooft en brachten ons nieuwe initiatieven op dat gebied. Daarnaast stipten ze we het onderwijs over digitale praktijkvoering aan, want hoe krijgen wij dit als huisartsen ‘op een makkelijke manier’ onder de knie?

Anoeska Mosterdijk, directeur van InEen
Anoeska Mosterdijk, directeur van InEen
© Margot Scheerder

Van big data tot slaapproblemen

In de ochtendsessies gingen we vervolgens in kleinere groepen uiteen om ons te verdiepen in 1 of 2 van de 9 aangeboden onderwerpen. We hadden de keuze uit digitale onderwerpen zoals big data en het verwerven van digitale vaardigheden of strikt medisch-inhoudelijke zaken zoals slaapproblemen (tip: kijk eens op slaapstraat.nl) en chronische duizeligheid (tip: denk aan vestibulaire revalidatie, zoek de duizeligheid op!).

Na een (voor de meesten) heerlijke vegetarische lunch maakte de tweede keynote spreker professor Mike Trenell van CEO Changing Health uit Engeland indruk met zijn praatje ‘Digital health: hope or hype?’. Een natuurlijke verteller, die ons meteen bekende zelf helemaal niet zo digitaal te zijn met zijn gewone horloge, pen en notitieboekje. Hij vertelde ons over de uitdagingen van het bouwen, implementeren en leveren van digitale gezondheidsdiensten op grote schaal. En over de voordelen die dit uiteindelijk toch kan hebben, als je de patiënt en de huidige cultuur maar meeneemt in je beleid.

professor Mike Trenell van CEO Changing Health
Professor Mike Trenell van CEO Changing Health
© Margot Scheerder

Thuismonitoring

In de tweede keynotesessie over telemonitoring vertelde een trio uit Leiden en Maastricht over hun onderzoek en best practises. Thuismonitoring blijkt veel voordelen te hebben en stimuleert de eigen regie van de patiënt. Met ‘The Box’ kunnen zowel cardiologische poli-patiënten uit het ziekenhuis, als hoogrisicopatiënten voor CVRM in de eerste lijn makkelijk vanuit huis hun metingen doen. De eerste resultaten zijn hoopvol. Ook ‘Psyscan’ als digitale diagnostiek klonk veelbelovend. Het brengt de psychische klachten van patiënten in kaart en helpt vervolgens het juiste vervolgtraject te kiezen.

NHG-Congres 2022 zaal
© Margot Scheerder

Tijdens de middag konden we wederom kiezen uit 9 nieuwe korte sessies. De makers van Thuisarts.nl - toch een van de beste ontwikkelingen in huisartsenland tot nu toe - vertelden hoe je als professional optimaal gebruik kunt maken van dit platform. Daarnaast werd ook de ons aller bekende ‘inzage in het online dossier’ besproken. Want wie of wat wordt daar nu eigenlijk beter van?

NHG-Congres 2022 kleinere sessie
© Margot Scheerder

Verder kon je meedoen aan sessies over eenzaamheid (mooie quote: ‘zingeving helpt: daar kan geen internet of wetenschap tegenop’), over digitale soazorg en digitalisering voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden (tip: gebruik de terugvraagmethode).

Wat moet er weg?

Als laatste keynotespreker bleek Emma Bruns, aios chirurgie en publicist, een ware minimalistische verademing. Naast wat er aan digitale ontwikkelingen allemaal bij komt, pleitte zij om vooral te kijken naar wat er weg moet. Zéker in ons al (te) volle huisartsenvak. Dus wat kunnen we weglaten? Wat hoeven we niet te publiceren, te onderzoeken en vooral: wat hoeven we niet meer te doen?

Emma Bruns
Emma Bruns, aios chirurgie en publicist
© Margot Scheerder

Concluderend eindigden we de dag een stuk ‘digitaal vaardiger’ dan we deze begonnen en blijken er vele digitale mogelijkheden te zijn voor de toekomst van de eerste lijn. Wel blijft het van groot belang, om als huisartsen de menselijke maat en het face-to-face contact niet te verliezen. Na het congres met collega’s borrelen en ergens uit eten gaan was dan ook de kers op de taart.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen