Nieuws

Acute lage rugpijn: praten helpt niet

Gepubliceerd
13 oktober 2014

Tal van internationale richtlijnen, waaronder de NHG-Standaard, adviseren bij acute lage rugpijn aandacht te besteden aan psychosociale problemen thuis of op het werk, als duidelijk is dat die een rol spelen bij deze klacht. Acute lage rugpijn kan overgaan in chronische lage rugpijn en de vraag is of psychosociale interventies dit kunnen voorkomen. Franse onderzoekers concluderen dat hiervoor in de literatuur onvoldoende bewijs te vinden is.

Aline Ramond et al. liepen de literatuur tussen 1996 en 2010 na op onderzoek naar effectiviteit van psychosociale interventies bij patiënten met acute lage rugpijn, van kortere duur dan 6 weken. Ze vonden 13 onderzoeken van voldoende kwaliteit om in aanmerking te komen voor verder onderzoek. In elk ervan werden psychosociale interventies vergeleken met gebruikelijke zorg of placebo. Geen van de interventies, met als doel via informatie of educatie het beloop van de klachten te beïnvloeden, hadden effect op pijn, kwaliteit van leven, werkhervatting of gebruik van zorg. Hetzelfde gold voor cognitieve interventiestrategieën, al was er bij sommige – kwalitatief minder sterke onderzoeken – mogelijk wel enig effect op de klachten.

Omdat de interventies in deze onderzoeken werden aangeboden aan alle personen met acute lage rugpijn, is het niet uitgesloten dat psychosociale interventies wel een gunstig effect hebben op personen bij wie de rugklachten mogelijk in verband staan met psychosociale problemen. Zoals cognitieve gedragstherapie effectief lijkt bij patiënten met chronische lage rugpijn, hebben psychosociale interventies in de acute fase op hen mogelijk wel een gunstig effect. Onduidelijk is echter nog wat precies de etiologie is van acute lage rugpijn en welke factoren van invloed zijn op de progressie richting chronische klachten. Hoe zinvol psychosociale interventies ook mogen zijn, vooralsnog is niet aangetoond dat patiënten met acute lage rugpijn er veel baat bij hebben.

Ramond-Roquin A, et al. Interventions focusing on psychosocial risk factors for patients with non-chronic low back pain in primary care--a systematic review. Fam Pract 2014;31(4):379-388.

Foto: Photographee.eu/Shutterstock

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen