Nieuws

Een groene omgeving helpt tegen depressie

Gepubliceerd
18 oktober 2018
Een groene omgeving heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Utrechtse onderzoekers vonden een lineair verband tussen het percentage groen oppervlak en voorschriften van antidepressiva. Er blijkt minimaal 28% groene omgeving nodig te zijn voor positieve gezondheidseffecten, maar het beste effect wordt bereikt bij een percentage van 79%.
0 reacties

Hoewel al langer wordt gedacht dat een groene omgeving bijdraagt aan een goede mentale gezondheid werd dit in eerder onderzoek niet altijd bevestigd. De onderliggende mechanismen zijn niet helemaal bekend, maar het lijkt erop dat een groene omgeving de aandacht verbetert, bijdraagt aan stressherstel, de fysieke conditie verbetert en zorgt voor sociale interactie.

Utrechtse onderzoekers gebruikten een cross-sectionele, ecologische onderzoeksmethodiek met Bayesiaanse regressieanalyse om de relatie te bestuderen. Er waren van 384 gemeentes gegevens beschikbaar over groenpercentages en antidepressivavoorschriften van de huisarts. De onderzoekers corrigeerden voor negen confounders, zoals demografische kenmerken, gezondheidsstatus en sociaaleconomische status.

Zij vonden een significante relatie tussen wonen in een stedelijke gemeente en meer antidepressivavoorschriften (p < 0,001). Het percentage groen in de stad was gemiddeld 62,7% en op het platteland 79,4%. De relatie tussen groen en antidepressivavoorschriften bleek lineair te zijn: hoe meer groen, hoe beter. De onderzoekers keken echter niet naar groen op wijkniveau, waar zeker in de grotere gemeenten veel diversiteit in zit.

In Nederland is de ‘lifetime’-prevalentie van een depressie bijna 19%. De NHG-Standaard Depressie adviseert naast andere behandeladviezen om dagelijks naar buiten te gaan. Als extra advies kunt u uw patiënten vertellen dat zij het best het groen kunnen opzoeken en dat (voor zover mogelijk) vergroenen van de directe woon- en leefomgeving ook kan helpen.

Literatuur

  • Helbich M, et al. More green space is related to less antidepressant prescription rates in the Netherlands: a Bayesian geoadditive quantile regression approach. Environ Res 2018;166:290-97. Doi: 10.1016/j.envres.2018.06.010.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen