Nieuws

Generieke medicatie liefst met hetzelfde uiterlijk

Gepubliceerd
14 mei 2018
Patiënten vertrouwen generieke middelen minder dan het origineel. Na het verlopen van het octrooi brengt de farmaceut soms zelf een generiek huismerk op de markt. Dat ziet er precies hetzelfde uit als het originele middel, maar is een fractie van de oorspronkelijke prijs. Volgens de BMJ willen patiënten na generieke substitutie met een generiek huismerk minder vaak terug naar het origineel.
0 reacties

De onderzoekers analyseerden een zorgverzekeraarsdatabase waarin medicijngebruik tussen 2004 en 2013 was bijgehouden. Ze beoordeelden acht medicijnen waarvoor tevens generieke huismerken waren uitgebracht. Het ging om bekende middelen zoals amlodipine, quinapril en sertraline.

In totaal stapten 94.909 patiënten over van het origineel naar een generiek huismerk, en 116.017 naar een ander generiek middel. Vervolgens bekeken de onderzoekers hoeveel patiënten toch weer teruggingen naar het origineel. Gemiddeld gebeurde dit 8,2 keer per 100 gevolgde persoonsjaren. Bij de generieke huismerken bleek dit 28% minder vaak te gebeuren dan bij andere generieke middelen (gepoolde hazard ratio 0,72; 95%-BI 0,64 tot 0,81).

Generieke substitutie is een goede manier om kosten in de zorg te besparen. Het is belangrijk dat huisartsen en apothekers de overgang naar een generiek middel goed uitleggen. De bioactieve stoffen, en dus de werking, zijn in principe gelijk bij alle generieke middelen. Het succes van het generieke huismerk komt waarschijnlijk doordat de pillen dezelfde kleur, dezelfde vorm en hetzelfde merk hebben. Voor medicatie geldt bij patiënten dus een voorkeur voor oude wijn in oude zakken.

Lees het volledige onderzoek hier.

Literatuur

  • Desai R, et al. Differences in rates of switchbacks after switching from branded to authorized generic and branded to generic drug products: cohort study. BMJ 2018;361:k1180.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen