Nieuws

Mobieltje verbetert therapietrouw niet

Gepubliceerd
3 september 2018
De therapietrouw bij cardiovasculaire geneesmiddelen verbetert niet door herinneringen via de mobiele telefoon. Dat is de uitkomst van een recente Cochrane-review en dat is jammer, want er is berekend dat 9% van de gevallen van hart- en vaatziekten in EU-landen wordt veroorzaakt door onvoldoende therapietrouw.
0 reacties

De resultaten zijn gebaseerd op vier RCT’s met in totaal 2429 patiënten. De geïncludeerde onderzoeken, uitgevoerd in Canada, Spanje, Zuid-Afrika en China, hadden bloeddruk en/of cholesterol als uitkomstmaat. De follow-uptijd was minimaal 12 maanden.

De aangeboden interventies hadden gemeen dat ze ten minste deels via mobieltjes werden aangeboden, maar lieten zowel qua inhoud als wijze van aanbieden een grote diversiteit zien. Twee onderzoeken richtten zich primair op medicatietrouw, de andere twee ook op leefstijl. In twee onderzoeken werd een enkelvoudige interventie aangeboden, namelijk het ontvangen van sms-berichten of feedback via een mobieltje. In de overige twee onderzoeken werd een samengestelde interventie aangeboden, deels via een mobieltje en deels schriftelijk of face-to-face. De controlegroepen kregen de gebruikelijke zorg of een interventie die niet via een mobiel verliep.

In sommige onderzoeken werd een gering positief effect op medicatietrouw gevonden, terwijl in andere geen effect werd aangetoond. Vanwege de diversiteit in zowel inhoud als aanbod van de interventies was het niet mogelijk om de resultaten van de onderzoeken samen te voegen in een meta-analyse.

De auteurs concluderen dat de geïncludeerde onderzoeken inconsistente resultaten tonen en zeer gevoelig zijn voor bias. Er lijkt een zwakke en inconsistente onderbouwing te zijn om de therapietrouw bij preventieve cardiovasculaire medicatie te verbeteren door inzet van de mobiele telefoon.

Literatuur

  • Palmer MJ, et al. Mobile phone-based interventions for improving adherence to medication prescribed for the primary prevention of cardiovascular disease in adults. Cochrane Database Syst Rev 2018;6:CD012675. Doi: 10.1002/14651858.CD012675.pub2.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen