NHG Forum

“Richtlijnen vertalen naar keuzehulpen”

Gepubliceerd
19 december 2019
Henk Schers is sinds 12 december 2019 voorzitter van de Verenigingsraad van het NHG. Zijn streven: de raad zo doelmatig mogelijk als adviesorgaan gebruiken en de stem van de leden laten horen. “We plukken allemaal de vruchten van het NHG.”
0 reacties
Henk Schers
© Margot Scheerder

Dr. Henk Schers, huisarts in Lent bij Nijmegen, en senior-onderzoeker aan het Radboudumc

Wat is je doel?

“Het NHG is onze wetenschappelijke vereniging waarvan je wil dat alle huisartsen lid zijn. Dat is niet vanzelfsprekend, ondanks het feit dat je gratis producten en diensten krijgt. Het NHG is namelijk ook een instituut op afstand. Hoe zorgen we ervoor dat alle huisartsen lid blijven? Mijn doel is om de meningen en behoeften van alle leden zo goed mogelijk te laten doorklinken in de koers en het beleid van het NHG.”

Wat zijn sterke punten van het NHG?

“De producten. De richtlijnen, standaarden, standpunten, Huisarts en Wetenschap en Thuisarts.nl natuurlijk. We hebben ijzersterke producten. Voor veel huisartsen levert het NHG vooral het gereedschap voor in de spreekkamer. En dat is prima. Daar hoort een duidelijke visie bij waar al die producten logisch uit voortvloeien. Het NHG is ook een gerespecteerde wetenschappelijke vereniging voor andere partijen. Die status is onbetwist denk ik.”

Waar zie je ontwikkelingsmogelijkheden?

“Er komt steeds meer gezamenlijke besluitvorming met keuzehulpen. Binnen de richtlijnen is hier nog niet zoveel plek voor. Op Thuisarts.nl zijn er bij een paar onderwerpen keuzehulpen beschikbaar. Richtlijnen vertalen naar begrijpelijke en wetenschappelijk onderbouwde keuzehulpen voor patiënten is volgens mij heel belangrijk. Daar doen dokters ook hun voordeel mee. En in wat meer abstracte zin denk ik dat de huisarts gebaat is bij verdergaande samenwerking tussen de afdelingen huisartsgeneeskunde en het NHG.”

Waar staat het NHG over vijf jaar?

“Dan is het NHG nog steeds de meest toonaangevende wetenschappelijke vereniging van Nederland voor alle huisartsen. Ik hoop dat er dan keuzes zijn gemaakt, wat doet het NHG wel en wat niet? Het NHG ondersteunt dan nog altijd de kwaliteit van de huisarts in de spreekkamer en is een inhoudelijke kennisvraagbaak waar leden met kennisvragen terecht kunnen. En hopelijk zijn we weer wat vaker de luis in de pels. Niet alles wordt beter van polderen.”

Welke rol heeft het NHG binnen het speelveld van de zorg?

“Het NHG is heel belangrijk. Wel doen NHG, LHV en InEen nu sommige taken dubbel. Dat is inefficiënt. Misschien dat er in de toekomst nog intensievere samenwerking gaat plaatsvinden. Dat biedt ook kansen. Het gaat vooral om de rol die het NHG heeft, een onafhankelijke wetenschappelijke vereniging die staat voor de kwaliteit van huisartsenzorg in de spreekkamer. Dat zal niet zo snel veranderen.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen