Nieuws

Behoud de huisarts

Door
Gepubliceerd
20 mei 2002

Bremer beschrijft een halve eeuw aanloop naar Woudschoten (H&W 45(4);185-6. De oude, edoch wijze Bremer heeft geen haast met de formulering van een nieuwe visie. Maar die haast is er wel. De kracht van het middenveld wordt dikwijls niet gevoeld door degene die deze gebruikt of nodig heeft. Juist degene die dit middenveld 24 uur per dag de energie geeft om deze kracht te behouden voelt dit terdege. U begrijpt over wie ik het heb: de Nederlandse huisarts, nog steeds uniek, flexibel als de gladste aal en staand voor zijn divers vakgebied. Helaas bereikt deze arts het punt van ‘het is genoeg zo’. En de consequentie hiervan is dodelijk voor onze zorg, die tot voor kort op hoog niveau stond. Daarom is behoud van de huisarts van groot belang, en wel op zeer korte termijn. Mijn idee is om snel, efficiënt en kordaat de zittende huisartsen te behoeden voor vervroegd uittreden en de klaarstaande huisartsen spoedig te laten intreden. Hiervoor staat ons niets anders ter beschikking dan de moderne communicatiemiddelen: internet, e-mail en webcam. Ofwel, de new telephone, gemakkelijk te hanteren, efficiënt in gebruik en gelukkig steeds voordeliger in prijs. Hiermee kunnen we met gemak een kwart van de werkdruk weghalen op de dagelijkse praktijk, met als gevolg:

  • fluitende 55-plussers, die er nog een fiks aantal jaren aan vastplakken;
  • frisse dertigers, die zich energiek en fris vestigen;
  • een restgroep, die werkt met de gedachte: ‘Hè, hè, wat een opluchting om met die werkbare druk de patiënt rustig te woord te staan’.

De oplossing is eenvoudig. Een medicall-center, bemand door verpleegkundigen, doktersassistenten en ervaren huisartsen verbonden aan een ziekenhuis zal onze zorg vernieuwen en optimaal moderniseren, zoals past bij de 21 e eeuw. Het middenveld van onze zorg wordt hierdoor niet alleen behouden, maar zal een nog sterkere positie bekleden dan de huidige. Het gevolg hiervan is, dat we in de wereld weer terugkeren in de top-3, een positie die een land met een dermate sterke huisartsgeneeskunde meer dan verdient. Met name die zo belangrijke patiënt zal ons (huisartsen, overheid en verzekeraars) hier meer dan dankbaar voor zijn en wellicht door deze moderne aanpak zijn waardering uiten in minder heftig ziektegedrag.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen