Nieuws

Nederland diclofenacland

Gepubliceerd
29 mei 2013
NSAID’s kunnen bij langdurig gebruik leiden tot cardiovasculaire aandoeningen zoals hartinfarct en CVA. Het risico op deze bijwerkingen is niet bij elke NSAID hetzelfde. Naproxen en celecoxib geven een gering risico op cardiovasculaire aandoeningen. Diclofenac en etoricoxib geven een hoog risico. Reden om het voorschrijfbeleid hierop aan te passen?
Cardiovasculaire aandoeningen als bijwerking van NSAID’s komen zelden voor, maar omdat heel veel mensen NSAID’s gebruiken betreft het toch grote aantallen patiënten. Diclofenac geeft net zo’n hoog risico als eterocoxib (Vioxx), dat er destijds voor van de markt is gehaald. In veel landen is het percentage diclofenac 28% van het totaal aantal NSAID-recepten en naproxen 9%. In Nederland wordt relatief meer diclofenac (46%) voorgeschreven en is het percentage naproxen voorschriften 17% (bron: GIPdatabank.nl).
Eveneens belangrijk bij NSAID’s is het voorkomen van maagproblemen. Voor deze bijwerking zijn er geen grote verschillen tussen de NSAID’s en er kan zo nodig een maagzuurremmer worden voorgeschreven.
De NHG Farmacotherapeutische Richtlijn Pijnbestrijding geeft een gelijke voorkeur aan ibuprofen, diclofenac of naproxen. In Nederland wordt diclofenac veel vaker voorgeschreven dan naproxen. Als wij in Nederland minder vaak diclofenac en vaker naproxen voorschrijven, zou dat tot substantieel minder cardiovasculaire problemen kunnen leiden.
Kristel van Asselt, Frans Dekker

Literatuur

  • 1.McGettigan P, et al. Use of non-steroidal anti-inflammatory drugs that elevate cardiovascular risk: an examination of sales and essential medicines lists in low-, middle-, and high-income countries. PLoS Med 2013;10(2):e1001388.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen