NHG Forum

Uitgelichte post HAweb: E-afspraken en triage omzeilen in dagpraktijk

Gepubliceerd
5 februari 2019
Huisarts Liesbeth Verboom-Bos start in haar praktijk met een online afsprakenplanner en stelt op het HAweb Ledenforum de vraag of deze aanpak zowel de werkdruk voor de assistenten kan verlagen als ook laagdrempelig genoeg is voor de patiënten.
0 reacties

Liesbeth Verboom-Bos, huisarts in een HOED in Amersfoort: ‘Met e-afspraken, een vorm van e-health, helpen we patiënten en verlichten we de werkdruk van onze assistenten.’

Liesbeth Verboom-Bos: ‘Met alle soorten instanties kun je chatten en e-mailen, maar bel je de huisartsenpraktijk dan hang je vaak lang aan de telefoon met een bandje. Met e-afspraken, een vorm van e-health, helpen we patiënten en verlichten we de werkdruk van onze assistenten.

‘Maar je haalt wel de triage ertussenuit. Krijgen we dan niet veel afspraken, waar normaal gesproken de assistent tegen de patiënt had gezegd dat hij niet hoeft te komen? En hoeveel agendaplekken moet je vrijhouden?

Via HAweb kreeg ik nuttige antwoorden. Verschillende collega’s zeggen dat je gewoon moet beginnen, het loopt geen storm, en het voegt ook echt wat toe. De assistente krijgt bij ons van elk e-consult een melding; ze kan zo nodig ingrijpen.

Overigens kun je je afvragen wat de waarde is van triage in de dagpraktijk. Als je overdag genoeg agendaruimte hebt, kan dat mogelijk zelfs de belasting op de HAP verminderen. Hoe laagdrempelig je wilt zijn, hangt ook af van je populatie. Wij zitten in een achterstandswijk, patiënten hebben vaak beperktere gezondheidsvaardigheden.’

► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Huisarts in BredaVooral zelf goed reclame maken, bijvoorbeeld in een praktijkfolder en op de website goed vermelden. Goede ervaringen mee. Toch dagelijks 1-4 afspraken die digitaal ingepland worden. Er komen wekelijks circa 5 patiënten bij die gebruikmaken van het portaal. Snel beantwoorden van het e-consult helpt ook; mensen zien daarmee dat investeren in de e-omgeving loont.

Huisarts in HelmondMijn agenda staat dagelijks voor 3-6 afspraken online open sinds een paar jaar. Mensen hebben niet altijd door dat ze bij bellen wellicht wél eerder gezien kunnen worden. Er komt elke week wel iemand niet opdagen, en het is patiënten met e-afspraken niet altijd duidelijk dat ik geen 5 klachten in 10 minuten kan afhandelen. Maar mensen stellen het op prijs en het scheelt in de telefoontjes van de assistentes. Ik zal het dus ook niet meer afschaffen!

E-Health

Wilt u een e-healthtoepassing implementeren, kijk dan goed naar de gebruikers en de inbedding in het proces en maak goede afspraken: voor welke personen en klachten is de online-afsprakenplanner bedoeld? (Bijvoorbeeld niet voor zuigelingen, niet voor acute zaken.) Welke online-afsprakenslots hanteer je?

NHG

Het NHG helpt bij e-health, de digitale ondersteuning van de zorg:

  • starten met e-consult en die promoten bij patiënten: e-consulthandboek van NHG, LHV en Nictiz. Ook informatief voor implementeren van e-afspraken
  • overzichtspagina www.nhg.org/e-health met informatie en hulpmiddelen
  • open discussiegroep e-health op HAweb, waar u kennis en ervaring kunt delen met collega’s
  • triage: Thuisarts.nl kan 12% van de consulten afvangen (Spoelman 2016); het NHG versterkt momenteel de triagefunctie van Thuisarts.nl

Huisarts & Wetenschap:

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen