Nieuws

Antibiotica bij otitis media acuta: niet vaker een recidief

Gepubliceerd
7 december 2016

Antibiotica voorschrijven bij een eerste episode van otitis media acuta (OMA) bij kinderen blijkt geen invloed te hebben op het aantal recidieven. De hypothese is dat antibiotische behandeling van OMA bij een eerste episode het aantal recidieven zou vermeerderen door ongunstige veranderingen in de microbiële flora. Utrechtse onderzoekers onderzochten daarom het effect van behandeling met antibiotica bij een eerste OMA-episode tijdens de kindertijd op recidieven en OMA-gerelateerd zorggebruik op latere leeftijd.

De gegevens kwamen uit de Whistler Studie (Wheezing Illnesses Study Leidsche Rijn), een prospectief geboortecohortonderzoek waarin alle gezonde pasgeborenen geboren in Leidsche Rijn (tussen 2001 en 2012) werden geïncludeerd. Deze gegevens werden gekoppeld aan de huisartsendossiers. Kinderen met tenminste één diagnose OMA-episode voor de leeftijd van 2 jaar werden betrokken in de analyses.

Er werden 848 kinderen geïncludeerd en 512 (60%) kinderen kregen antibiotica bij een   eerste OMA-episode. Een behandeling met antibiotica bleek niet geassocieerd met een verhoogd risico op de totale OMA-recidieven (gecorrigeerde rate ratio: 0,94; 95%-BI 0,78 tot 1,13), recidiverende OMA (≥ 3 episodes in 6 maanden of ≥ 4 in 1 jaar; aangepast risicoratio: 0,79; 95%-BI 0,57 tot 1,11), of met verhoogd OMA-gerelateerd zorggebruik.

Bij het voorschrijven van antibiotica conform de NHG-Standaard OMA (het bekorten van pijn en koorts bij kinderen < 2 jaar met dubbelzijdige OMA; onvoldoende reactie op pijnstilling na enkele dagen; bij een loopoor dat vlot na het begin van OMA is ontstaan) hoeven ouders niet bezorgd te zijn dat hun kinderen daardoor vaker een recidief-OMA krijgen. 

Te Molder M, et al.  Antibiotic treatment for first episode of acute otitis media is not associated with future recurrences. PLoS One 2016 September 15;11:e0160560. Doi: 10.1371/journal.pone.0160560.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen