Nieuws

Cafeïnegebruik bij lange autoritten

Gepubliceerd
29 mei 2013
De opwekkende effecten van cafeïne­houdende producten zijn al langer bekend. Dit is dan ook een van de redenen dat veel mensen voor een lange autorit koffie of andere cafeïnehoudende producten drinken met als doel de alertheid te verhogen. Uit een groot observationeel onderzoek onder vrachtwagenchauffeurs blijkt nu ook dat de consumptie van cafeïne het risico op ongelukken daadwerkelijk verkleint.
In een case control study interviewden de onderzoekers 1047 vrachtwagenchauffeurs die lange afstanden rijden. Van deze chauffeurs waren er 530 recent betrokken geweest bij een ongeluk en 517 het afgelopen jaar niet. Naast onder meer demografische en medische gegevens werd ook de cafeïneconsumptie tussen deze groepen vergeleken. Na correctie voor mogelijke confounders bleek dat chauffeurs die cafeïne hadden geconsumeerd 63% minder kans hadden om betrokken te raken bij een ongeluk op de weg. Er werd geen dosis-responsrelatie gevonden; er was dus geen sprake van hoe meer cafeïne, hoe minder ongelukken.
Verminderde alertheid is een belangrijke oorzaak voor vrachtwagenongelukken op de weg. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid vinden per jaar gemiddeld 1000 vrachtwagenongevallen op de Nederlandse snelwegen plaats. In het recent verschenen rapport Vrachtwagenongevallen op snelwegen wordt het gebruik van cafeïne niet genoemd.
Dit onderzoek laat zien dat vrachtwagenrijders baat kunnen hebben bij cafeïnehoudende producten, het is aannemelijk dat deze effecten ook voor andere chauffeurs gelden. We kunnen dus bevestigend antwoorden op de vraag van chauffeurs of het drinken van cafeïnehoudende producten (zoals cola of energiedrankjes als Red Bull, Monster en Bullit, waarvan een blikje evenveel cafeïne bevat als een kop koffie) zinvol is bij het maken van een lange rit. Uiteraard blijven naast cafeïne andere logische adviezen (uitgerust weggaan, regelmatig stoppen, et cetera) onverminderd van belang.
Pieter Barnhoorn

Literatuur

  • 1.Sharwood LN, et al. Use of caffeinated substances and risk of crashes in long distance drivers of commercial vehicles: case-control study. BMJ 2013;346:f1140.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen