Nieuws

Hoe schoon is de spirometer?

Gepubliceerd
30 mei 2012
Stethoscopen zijn een bekende broedplaats voor bacteriën, maar hoe zit het met ons overig instrumentarium?
Australische onderzoekers testten hoe schoon spirometers zijn. Zij namen in 16 huisartsenpraktijken microbiologische monsters af van spirometers die klaar waren voor gebruik. De spirometers werden meestal een aantal maal per week gebruikt en waren relatief nieuw (gemiddeld 4,5 jaar oud). Drie van de 16 spirometers waren gecontamineerd met pathogene micro-organismen (pseudomonas, stafylokok en alcigenes-species). Dit ondanks de aanwezigheid van een protocol om de spirometers schoon te maken en het gebruik van wegwerpmondstukjes. Patiënten kunnen door deze contaminatie besmet worden, met name als naast expiratie ook de inspiratie gemeten wordt.
Fabrikanten raden aan een spirometer wekelijks of zelfs vóór elk gebruik te desinfecteren, dan wel een bacteriefilter te gebruiken. Geen van de protocollen in de onderzochte praktijken voldeed aan de richtlijnen voor desinfectie die de fabrikant had opgesteld. Hoe zit dit bij u in de praktijk? (Linda Bröker)

Literatuur

  • 1.Hancock KL, et al. Microbiological contamination of spirometers; an exploratory study in gen-eral practice. Aust Fam Physician 2012;41:63-4.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen