NHG Forum

Samen Beslissen [Column]

Gepubliceerd
6 september 2021
Deze maand start een grote campagne over ‘Samen Beslissen’. Iets wat we als huisartsen, met persoonsgerichte zorg als een van onze kernwaarden, volgens mij bij uitstek doen. Uit de peilingen die aan de campagne voorafgingen blijkt echter dat slechts 37% van de patiënten het gevoel heeft dat een beslissing samen met hen genomen wordt. Nu kan ik natuurlijk heel makkelijk zeggen dat dat vast komt door andere specialisten. Maar af en toe je eigen gedrag eens kritisch onder de loep nemen, kan ook geen kwaad.
0 reacties
Wendy Borneman
© Margot Scheerder

Zo werd ik eens met mijn neus op de feiten gedrukt toen aan het einde van het consult mijn patiënt nog een vraag had. Hij was bij me gekomen met een forse keelontsteking waar hij veel last van had. Hij wilde er graag snel van af. Ik nam met behulp van Thuisarts.nl de verschillende opties en voor- en nadelen door en we besloten samen dat hij met een antibioticum zou beginnen. Een betere illustratie van samen beslissen kon je niet krijgen, dacht ik.

Ik maakte het receptje, legde hem uit hoe vaak en hoe lang hij de tabletten moest gebruiken en gaf hem nog een vangnet mee. Voorzichtig vroeg hij of er geen andere kuur was. Hij wilde meedoen met de ramadan en 3 keer per dag een tablet slikken wilde hij daarom liever niet. Had ik niet iets dat hij 1 maal daags kon nemen, alleen na zonsondergang? Na aanpassing van het recept ging hij tevreden naar huis, ditmaal met een daadwérkelijk samen afgestemde oplossing.

Deze campagne deed me aan dat consult terugdenken en ik nam me voor weer wat vaker te toetsen of ik écht samen beslis. Doet u ook mee?

Wendy Borneman, voorzitter Raad van Bestuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen