Alle nummers
Archief tijdschrift

2016, nummer 3

Jaargang
59

Nieuws

  • Gevolgen van tuchtraaduitspraak voor de arts

    Een tuchtrechtelijke procedure heeft voor een arts veel impact op het persoonlijk functioneren en het functioneren als professional, zeker als er geen vrijspraak volgt. Artsen die een tuchtklacht aan hun broek krijgen kunnen gevoelens van boosheid, schuld en…

  • Effectiviteit van lasertherapie bij onychomycose

    CATS, critically appraised topics, proberen een evidence-based antwoord op een praktijkvraag te krijgen. De coördinatie van deze rubriek is in handen van dr. J.A.H. Eekhof • Correspondentie: j.eekhof@nhg.org. Vraagstelling Onychomycose is een onschuldige maar moeilijk te behandelen aandoening…

  • Heuppijn niet gerelateerd aan afwijkingen op foto

    Pijn in de heupregio komt vaak voor bij ouderen. Heupartrose is hier een belangrijke oorzaak van. Maar het was nog onduidelijk of pijn in de heupregio inderdaad gerelateerd is aan heup­artrose op een röntgenfoto. Nieuw onderzoek laat zien dat heuppijn lang…

  • Doe-het-zelf gezond

    Doelgroep Patiënten en zij die geen patiënt willen worden. Inhoud Dit boek gaat over gezond en bewust leven. In drie delen zet arts en atleet Tom Wiggers uiteen waarom een gezonde leefstijl belangrijk is (deel I), wat een gezonde leefstijl inhoudt (deel II) en hoe dit is toe te…

  • Methylfenidaat helpt bij ADHD, maar hoe goed?

    PEARLS bieden de lezer bruikbare wetenschap voor de werkvloer, op basis van de Cochrane Database of Systematic Reviews. De coördinatie is in handen van dr. F.A. van de Laar, Cochrane Primary Health Care Field, Radboudumc Nijmegen • Correspondentie: floris.vandelaar@radboudumc.nl. Context …

  • Voorspellen van meniscusletsel

    Een mogelijk meniscusletsel is vaak reden voor verwijzing. Maar hoe goed is dat te voorspellen? Bij patiënten met verdenking op meniscusletsel zijn vooral mannelijk geslacht, leeftijd, belasting tijdens trauma, hydrops en verkleuring gerelateerd aan een…

  • Huiselijk geweld

    Doelgroep Huisartsen (-in-opleiding) en praktijkondersteuners. Het boek is geschreven voor hbo-studenten die worden opgeleid in maatschappelijk werk, sociaalpedagogische hulpverlening, pedagogiek, et cetera. Inhoud Het betreft een terechte herziene uitgave van de eerste druk uit…

  • IKSOEP of KSOEEP

    De discussie over de registratiemogelijkheden die de HIS-sen de huisarts bieden, kan misschien een hefboom zijn om een jarenoude, ergerniswekkende beperking van het elektronisch registreren ongedaan te maken. In de huidige HIS-sen is het lastig om meerdere aspecten van een consult zodanig te…

  • Waarom komen patiënten met niet-urgente klachten naar de huisartsenpost?

    Bijna de helft van de mensen die de huisartsenpost bezoekt of belt met medisch niet-urgente klachten doet dit omdat zij bezorgd zijn. Beschikbaarheid en toegankelijkheid van de eigen huisarts op reguliere tijden speelt slechts voor enkelen van hen een rol…

  • Waarover gaat het Uitwisselen van Ervaringen in de huisartsopleiding?

    Het Uitwisselen van Ervaringen (UvE) op de terugkomdag – welke huisarts is er niet groot mee geworden? Al ruim vier decennia is het een deel van de huisartsopleiding en het neemt op alle instituten nog steeds een belangrijke plaats in. Sommigen zullen het zich herinneren als …

  • Verspilling tijd en geld

    Als je meer bij de SOEP stopt, wordt het zeker niet overzichtelijker. Onze HIS-sen zijn geen van alle erg makkelijk in gebruik, omdat wij in een systeem moeten denken en ons vooraf moeten afvragen hoe en waar we alle informatie moeten registreren. Mijn ervaring (geen harde wetenschap helaas) is dat…

  • Medische publicaties toenemend overdreven

    Publiceren is voor onderzoekers noodzakelijk voor hun carrière. De permanente publicatiedwang leidt gemakkelijk tot ongewenste bijwerkingen. In een bijdrage aan het kerstnummer van de British Medical Journal berichten enkele Nederlandse onderzoekers over een…

  • Apptip OmrekenApp

    De OmrekenApp helpt de arts met het omzetten (roteren) van opioïdemedicatie zoals morfine en fentanyl, bijvoorbeeld bij nare bijwerkingen. De app is gebaseerd op de algoritmen van W.W.A. Zuurmond, hoogleraar pijnbestrijding en palliatieve zorg aan het VUMC, en andere algemeen geldende…

  • Wondkweek helpt niet bij chronische wond

    Chronische wonden laten vaak tekenen van infectie zien en het is verleidelijk om een wondkweek te laten maken. Het voegt echter niets toe aan de klinische inschatting of de behandelindicatie voor antibiotica. De betekenis van bacteriën…

  • Immunotherapie voor allergische klachten; belangen niet transparant

    Huisarts en Wetenschap is voor veel huisartsen een belangrijke bron van nascholing. Bij het volgen van nascholing wil de kijker (of lezer in dit geval) meteen weten of de docent (of auteur in dit geval) een mogelijke belangenverstrengeling heeft. Bij live nascholing dient dit tegenwoordig…

  • SOLK hoeft niet naar de psycholoog

    In hun commentaar rapporteren collegae Houwen en olde Hartman over de behandelopties bij somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) naar aanleiding van twee recent verschenen Cochrane-reviews. Zij stellen dat patiënten met SOLK niet naar de psycholoog hoeven. Dit verheugt hen,…

  • Huisarts ziet weinig patiënten na gezondheidstests

    Gezondheidstests zijn in opkomst door onder andere technologische ontwikkelingen. Mensen maken steeds meer gebruik van de mogelijkheid om buiten de huisarts om gezondheidstests uit te (laten) voeren en zo meer grip te krijgen op hun eigen gezondheid. Enerzijds helpt dit om mensen meer bewust te…

  • Te druk om tv te kijken

    Een paar weken geleden had ik een heuse bekende Nederlander (BN’er) op mijn spreekuur. Dat wil zeggen, ik had hem niet herkend als BN’er en ook niet als zodanig behandeld. Nu vind ik eigenlijk dat BN’ers net zo behandeld moeten worden als ieder ander, dus tot zover geen vuiltje aan de lucht…

  • Optimale behandelsetting via EPD

    In de rubriek (Ver)Stand van zaken geeft de aiotho (arts-in-opleiding tot huisarts-onderzoeker) een korte samenvatting van de literatuur die heeft geleid tot de belangrijkste onderzoeksvraag, waarop hij/zij aan het promoveren is. De coördinatie van de rubriek is in handen van N. Rasenberg, Erasmus…

Wetenschap

  • De werkbelasting van huisartsen in internationaal perspectief

    Nederlandse huisartsen hadden in de jaren negentig vergeleken met andere landen veel patiënten en een lange werkweek. Sindsdien zijn er veranderingen gekomen in het takenpakket, de praktijkondersteuning en de dienstenstructuur, die die werklast beïnvloed hebben.   …

  • De geheimen van het lumbosacraal radiculair syndroom

    De diagnose ‘discushernia’ kan niet gesteld worden op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek alleen; daarvoor is beeldvorming nodig. Wel zijn er significante aanwijzingen: BMI &lt 30, niet-plotseling begin, gevoelsstoornis en verergering van de beenpijn bij…

  • Diclofenac versus paracetamo l bij kniepijn

    In de richtlijnen is paracetamol het medicijn van eerste keuze bij pijn als gevolg van artrose. Veel patiënten en huisartsen geven echter de voorkeur aan een NSAID, ondanks de grotere kans op bijwerkingen…

Praktijk

  • Decidual cast

    Een 45-jarige vrouw komt op het spreekuur met een stuk weefsel dat ze die ochtend vaginaal heeft verloren. De nacht ervoor had ze veel buikpijn en vaginaal bloedverlies gehad. Er zijn geen tekenen van een zwangerschap. Ze was een half jaar daarvoor op het spreekuur geweest in…

  • Suïcide onder adolescenten

    Suïcide is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder adolescenten in Nederland. Een goede kennis van de risicofactoren voor suïcide, vaak bestaande uit een combinatie van kwetsbaarheidsfactoren en…

  • Kennistoets: vragen

    De kennistoets heeft een nieuw jasje gekregen. Met ingang van het februarinummer van 2016 gaat de kennistoets niet meer over drie artikelen, maar over één artikel in H&W. Het artikel van deze maand is: Verkleij S, Luijsterburg P, Willemsen S, et al. Diclofenac versus paracetamol bij…

  • Kennistoets: antwoorden

    1a Verkleij SPJ, Luijsterburg PAJ, Willemsen SP, Koes BW, Bohnen AM, Bierma-Zeinstra SMA. Diclofenac versus paracetamol bij kniepijn. Huisarts Wet 2016;59(3):102-4. 2c Verkleij SPJ, Luijsterburg PAJ, Willemsen SP, Koes BW, Bohnen AM, Bierma-Zeinstra…

  • Het werk van de huisarts

    Dit is deel 2 van de serie Geschiedenis van de huisartsgeneeskunde. Deze serie is ontwikkeld door de NHG-Werkgroep Geschiedenis Huisartsgeneeskunde en werd geschreven door Esther van Osselen, huisarts en wetenschapsjournalist. De werkgroep bestaat uit: prof.dr. E. Schadé (voorzitter), R.S.M…

  • Het kind met (te) laag gewicht

    Wanneer ouders de huisarts consulteren over hun kind met een (te) laag gewicht, staat de huisarts voor de uitdaging in relatief korte tijd een inschatting te maken van mogelijk ondergewicht en mogelijke oorzaken. Een te laag gewicht kan een uiting zijn van een slechte…

  • Blaasretentie

    Blaasretentie kan chronisch of acuut zijn. Chronische retentie is doorgaans pijnloos. Het kan leiden tot recidiverende infecties, incontinentie, overactieve blaas en beschadiging van de m. detrusor. Dit laatste versterkt de chronische retentie. Bij een acute retentie verliest…

Richtlijn